WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είναι η σχέση σας τοξική; Οι ψυχολόγοι σας βοηθούν να απαντήσετε στην ερώτηση 


9 Νοεμβρίου 2020

Είναι η σχέση σας τοξική; Οι ψυχολόγοι σας βοηθούν να απαντήσετε στην ερώτηση 

Όταν ήσασταν παιδί, η μαμά σας πιθανώς σας δίδαξε ότι είναι σημαντικό να είστε καλοί με όλους τους ανθρώπους. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί για να βρίσκονται κοντά μας. 

Μερικές φορές μπορούμε να βρεθούμε σε σχέσεις - ρομαντικές ή πλατωνικές - που έχουν ανθυγιεινές επιπτώσεις στην ευημερία μας.

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από φίλους που σας ανταγωνίζονται, μέχρι και συντρόφους που σας ρουφάνε όλη την ενέργεια. Το σίγουρο είναι πως οι ειδικοί επισημαίνουν πω μια τοξική σχέση είναι κακή για εσάς και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Αυτή η αρνητική επίπτωση θα μπορούσε να διαταράξει τη σωματική ή ψυχική σας υγεία, προκαλώντας άγχος και χαμηλή διάθεση. 

Γιατί οι άνθρωποι μένουν σε τοξικές σχέσεις

Μόλις κάποιος συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μια τοξική φιλία ή σχέση, μπορεί εύκολα να φύγει, έτσι δεν είναι; Κι όμως όπως αποδεικνύεται, για μερικούς, δεν είναι τόσο απλό.
Σύμφωνα με έρευνα των ΗΠΑ, ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μένουν σε μια ανθυγιεινή σχέση είναι επειδή τείνουν να βλέπουν τα θετικά στους άλλους και να αγνοούν τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Επίσης άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο επιρρεπή στις τοξικές σχέσεις. 
 
Ο καθορισμός υγιών ορίων σε ένα τοξικό άτομο είναι σημαντική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Αλλά ο καθορισμός ορίων δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε μια τοξική σχέση προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να είναι χαρούμενος ο σύντροφός τους, παρόλο που αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εαυτό τους. 

Όμως ,μια σχέση δεν είναι υγιής χωρίς αμοιβαιότητα. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το αν ο σύντροφός σας νοιάζεται για τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, σκεφτείτε μήπως όλα όσα κάνει είναι τοξικά για εσάς.

Για να σας βοηθήσουμε σας παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων. 

Θέλουν να σας αλλάξουν και αρχίζετε να νιώθετε πως δεν είστε αρκετά καλοί έτσι όπως είστε. 

Πιστεύετε ότι σας ανταγωνίζονται, αντί να υποστηρίζουν τις επιτυχίες σας.

Δεν σας ακούνε και αλλάζουν τη συζήτηση κάθε φορά που προσπαθείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. 

Εξαρτώνται υπερβολικά από εσάς, με αποτέλεσμα να ανησυχείτε περισσότερο για τις δικές τους ανάγκες και συναισθήματα από ότι τα δικά σας.

Αναμιγνύονται στη ζωή σας και δεν σέβονται τα όριά σας. 

Σας αποκλείουν ή σας απομονώνουν από κοινωνικές εκδηλώσεις ή άλλα μέρη της ζωής τους. Είναι κλειστό βιβλίο και αρνούνται να σας αφήσουν να γνωρίσετε ορισμένες πτυχές του εαυτού τους.

Παραβιάζουν τις υποσχέσεις και είναι αναξιόπιστοι. Αρχίζετε να αισθάνεστε ότι δεν πιστεύετε ότι θα κάνουν ό, τι λένε.

Πιάνετε τον εαυτό σας να λέει συνέχεια συγγνώμη.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υγιείς σχέσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους και επικοινωνούν άμεσα τις ανάγκες τους. Τέλος οι διαφωνίες με έναν υγιή άνθρωπο επιλύονται φιλικά και φυσικά οι όποιες διαφορές γίνονται αποδεκτές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.