WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε τοξικές σχέσεις


2 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε τοξικές σχέσεις

Οι άνθρωποι δεν αφήνουν τις τοξικές σχέσεις τους για πολλούς λόγους. Και ενώ μπορεί να νιώθουν απελπισμένοι με την τρέχουσα κατάσταση, κατά κάποιον τρόπο δεν αδυνατούν να μεταφράσουν τα συναισθήματά τους σε δράση. Και αυτό τους κάνει να νιώθουν ακόμη χειρότερα.

Παρακάτω θα δούμε τους πιο βασικούς λόγους που πολλοί μένουν σε μια τοξική σχέση. 

Ελπίδα

Το Homo sapiens είναι ένα παράξενο είδος. Φαίνεται ότι ο διευρυμένος εγκέφαλός μας και ο πολιτισμός μας στρεβλώνουν την ανάγκη μας για αυτοσυντήρηση σε τέτοιο βαθμό ώστε δημιουργούμε μια ελπίδα, αντί να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι η σχέση μας θα γίνει καλύτερη, ακόμα και μετά από χρόνια προσπαθειών για βελτίωση. Αυτό όμως που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση είναι να διαπιστώσετε εάν ο σύντροφός σας είναι τόσο αποφασισμένος όσο εσείς για να βελτιωθεί. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει λόγος να μένετε στη σχέση. 

Φόβος

Ο φόβος μπορεί να κρατήσει κάποιον σε μια τοξική σχέση, ακόμα και εάν υποφέρει. «Θα βρω ποτέ κάποιον που με καταλαβαίνει όπως εκείνος/η;» «Θα βρω τόσο καλό σεξουαλικό σύντροφο;» «Θα βρω κάποιον που να με αποδέχεται όπωςεκείνος/η;» «Πώς θα πληρώσω τους λογαριασμούς μόνος μου;». Ο φόβος για το άγνωστο είναι μια ισχυρή δύναμη που μπορεί να σας κρατήσει αδρανείς στην τρέχουσα κατάσταση.

Ο εγωισμός

Μερικές φορές, το «εγώ» σας εμποδίζει, όταν προσπαθείτε να αφήσετε μια σχέση. Μπορεί να έχετε την «τέλεια» σχέση από έξω και να σκέφτεστε ότι θα πέσετε στα μάτια των άλλων, εάν χωρίσετε. Μπορεί να έχετε επενδύσει χρόνο, ενέργεια και αγάπη στη σχέση σας, και η απώλεια του «ονείρου» είναι ένα πικρό χάπι. Και τότε η δημιουργία δικαιολογιών γίνεται ευκολότερη, από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας.  

Έλλειψη θάρρους

Χρειάζεται θάρρος για να αφήσετε ένα άτομο που αγαπάτε. Γνωρίζετε ότι θα είναι οδυνηρό. Ο πόνος της εγκατάλειψης σας φαίνεται μεγαλύτερος από τον πόνο της παραμονής. Γι αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν σε μια κακή σχέση μέχρι ο πόνος της διαμονής, να είναι μεγαλύτερος από τον πόνο της εγκατάλειψης. 

Κατάθλιψη

Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, είναι δύσκολο να πάρει αποφάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι κρίσιμο να απομακρυνθείτε από μια σχέση πριν γίνετε καταθλιπτικοί, γιατί μετά θα είναι σχεδόν αδύνατο να φροντίσετε τον εαυτό σας. Εάν έχετε κατάθλιψη και σε μια ανθυγιεινή σχέση, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. 

Το να αφήσετε μια τοξική σχέση μπορεί να είναι η πιο δύσκολη επιλογή που κάνατε ποτέ, αλλά μόλις γίνει, μια νέα ζωή σας περιμένει. Μια ζωή όπου μπορείτε να αναπνεύσετε ελεύθερα και να κάνετε επιλογές χωρίς να πρέπει να υποστείτε την κριτική και την τοξικότητα. Μια ζωή όπου μπορείτε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στο πώς να γίνετε ξανά ευτυχισμένοι. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.