3 πράγματα που «σκοτώνουν» την ερωτική σας ζωή και δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα
21 Μαΐου 2021
Το σεξ είναι ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για να συνδεθούν οι άνθρωποι, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μια υγιής σεξουαλική ζωή είναι σημαντική για τη συνολική σωματική υγεία.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λίμπιντο. Μερικούς πιθανότατα τους γνωρίζετε, όπως είναι η κόπωση και το άγχος . Αλλά υπάρχουν άλλοι, λιγότερο γνωστοί.
Δείτε τους 3 παράγοντες που σκοτώνουν την ερωτική σας ζωή.
Αλκοόλ
Ενώ οι μικρές ποσότητες μπορούν να λειτουργήσουν αφροδισιακά, τα υψηλότερα επίπεδα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το αλκοόλ επηρεάζει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας δύσκολη τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Επίσης η διέγερση και ο οργασμός απαιτούν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, που περιλαμβάνει το νευρικό σύστημα, τους μηχανισμούς ορμονικής απελευθέρωσης και τη γνωστική επεξεργασία. Και ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως έχετε διάθεση για σεξ, από την άλλη μεριά ο εγκέφαλος δεν παίρνει πραγματικά τα σήματα από το σώμα σας ότι διεγείρεται, οπότε δεν είναι σε θέση να κατευθύνει τη διέγερση πίσω στο σώμα.
Φάρμακα για τον πόνο
Πολλά φάρμακα έχουν επίδραση στον εγκέφαλο και συχνά μειώνουν τη λίμπιντο. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο αυτά τα φάρμακα παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς διέγερσης του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που οι άνθρωποι παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, μπορούν να επηρεάσουν και τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Φυσικά, η μη θεραπεία του χρόνιου πόνου δεν είναι επιλογή. Ο ίδιος ο πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός και επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική επιθυμία. Ίσως όμως αξίζει να δοκιμάσετε μη φαρμακευτικές επιλογές όπως φυσιοθεραπεία ή να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τα αναλγητικά (φάρμακα για τον πόνο) που δεν επηρεάζουν τον εγκέφαλο.
Καταστάσεις θυρεοειδούς
Μια μη διαγνωσμένη κατάσταση του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα ενεργειακά επίπεδα, τη διάθεση και τη σεξουαλική ζωή.
Με τον υπερθυρεοειδισμό, το σώμα μετατρέπει την προγεστερόνη σε κορτιζόλη - την ορμόνη του στρες - και όχι την τεστοστερόνη, η οποία είναι το κλειδί για την διέγερση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Από την άλλη μεριά εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, τότε νιώθετε κόπωση και βραδύτητα, που επηρεάζουν τη λίμπιντο. Μόλις διαγνωστεί μια διαταραχή του θυρεοειδούς ο ενδοκρινολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ορμόνες για τη θεραπεία του.
Δείτε: 25 Celebrities που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.