Singledom: Γιατί το 2021 το να είσαι single είναι το νέο status quo;
Σύρμα Κιουπελόγλου
25 Αυγούστου 2021
Την προσοχή σας παρακαλώ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το να είσαι single το 2021 δεν είναι ό,τι χειρότερο. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και αρκετά συναρπαστικό. Απόδειξη ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μένουν μόνοι παρά να βρίσκονται σε μία σχέση που δεν τους ικανοποιεί.
Μια μελέτη του Pew Research Center του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με το παρελθόν ή και καθόλου. Το 50% των ενηλίκων άνω των 18 ετών δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, σε σύγκριση με το 28% του 1960. Επιπλέον, το 2014, το Pew Research Center προέβλεψε (με βάση τις προηγούμενες τάσεις) ότι το 47% των ενηλίκων μεταξύ 25-34 ετών που δεν ήταν παντρεμένοι το 2010, θα μειωνόταν στο 25% το 2030.
Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το γιατί όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να είμαστε single. Μία από αυτές είναι, απλά, γιατί μπορούμε. Θέλω να πω, οι γυναίκες παλαιότερα δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα, είτε λόγω της κοινωνικής πίεσης να παντρευτούν, είτε γιατί έτσι αποκτούσαν οικονομική ασφάλεια και μία σειρά δικαιωμάτων που δεν τους δίνονταν στη μέχρι τότε ζωή τους. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται πλέον ένα νόμιμο σύζυγο για να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, να πάρουν μια πιστωτική κάρτα, να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο ή να βάλουν μια υποθήκη, οπότε δεν υπάρχει άμεση, πρακτική ανάγκη να παντρευτούν.
Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο γάμος δεν βελτιώνει την επαγγελματική ή οικιακή ζωή των περισσότερων γυναικών, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει για τους άνδρες. Οι παντρεμένοι άντρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την εργασία τους σε σχέση με τους ανύπαντρους, αν και υπάρχει άνιση κατανομή των οικιακών καθηκόντων μεταξύ του ζευγαριού. Ακόμα και αν οι περισσότερες γυναίκες σήμερα εργάζονται, υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι η δουλειά του άντρα είναι αυτή που έχει προτεραιότητα. Έτσι, η αγαμία είναι όχι μόνο μια βιώσιμη επιλογή, αλλά μπορεί να είναι και η καλύτερη επιλογή.
Ωστόσο, η ανάγκη για έναν σύντροφο δεν περιορίζεται μόνο στην επίλυση πρακτικών θεμάτων. Η αγάπη, η συντροφικότητα, το νιάξιμο και το μοίρασμα εν γένει αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αναζητάμε έναν σύντροφο. Αρκούν όμως αυτά για να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να μπούμε στην επόμενη σχέση;
Ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο οφείλω να ομολογήσω δεν κατάλαβα ποτέ, είναι η υπερβολική προσήλωση σε μία ερωτική σχέση σε βάρος των υπόλοιπων ανθρώπων της ζωής μας. Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι μας και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μπαίνουν στο περιθώριο κάθε φορά που μπαίνουμε σε μια νέα σχέση. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη στάση μας απέναντί τους, αλλά κυρίως με τη στάση μας προς τον εαυτό μας. Όταν αποφασίζουμε να είμαστε μαζί με κάποιον, οι ζωές μας ενώνονται, δεν ταυτίζονται.
Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι ο γάμος έχει εξελιχθεί από τον «συντροφικό γάμο» -που επικεντρώνεται στην αγάπη και το σεξ, όπου άνδρες και γυναίκες λειτουργούσαν σε διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1960- σε έναν «γάμο αυτοέκφρασης» όπου οι άνθρωποι ψάχνουν στον γάμο την αυτοεκτίμηση και την προσωπική ανάπτυξη. Γιατί όμως να ψάχνουμε στους άλλους κάτι που μπορούμε να βρούμε μέσα μας; Η λάθος αφήγηση τόσων χρόνων για την εύρεση του άλλου μας μισού έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι ελλιπείς και η πληρότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν άλλον άνθρωπο. Λάθος! Είμαστε ολόκληροι, είμαστε το κέντρο του κόσμου μας και μόνο αν μας αγαπήσουμε και προσπαθήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια μας μπορούμε να βρούμε και να μπούμε σε μία υγιή σχέση με κάποιον άλλον.
Τι ζητάτε στα αλήθεια από μία σχέση; Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που θέλετε οπωσδήποτε σε έναν σύντροφο; Η σχέση στην οποία βρίσκεστε σας δίνει αυτό που έχετε ανάγκη; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε. Αν ψάχνετε απλά για οικειότητα ή παρέα ή κάτι να ασχοληθείτε όταν βαριέστε, σκεφτείτε το διπλά πριν πέσετε με τα μούτρα στον πρώτο άνθρωπο που θα βρεθεί μπροστά σας χάνοντας τον χρόνο σας και δοκιμάστε αντ’αυτού να επενδύσετε περισσότερο στους φίλους σας. Αν όμως είστε συνειδητοποιημένοι στο τι θέλετε και τι όχι, στο τι χρειάζεστε και τι είναι περιττό για εσάς, θα είναι πιο εύκολο να αποφύγετε τις παγίδες, να δείτε τα red flags, να περάσετε καλύτερα στα ραντεβού σας, να τελειώσετε μία κατάσταση όταν έχει έρθει η ώρα της και να αποκτήσετε, στην πορεία, τη σχέση που σας ταιριάζει.
Δείτε ακόμη: 6 μικρά διαμερίσματα για singles
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.