WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς ο τρόπος ζωής του συντρόφου σας επηρεάζει τη δική σας μακροζωία


Κλέλια Φατούρου

8 Νοεμβρίου 2021

Πώς ο τρόπος ζωής του συντρόφου σας επηρεάζει τη δική σας μακροζωία

Ο ποιοτικός ύπνος, η μεσογειακή διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι κλειδιά στην επίτευξη της μακροζωίας.

Αυτό όμως που ίσως δεν είχατε σκεφτεί είναι ότι μία συμβίωση μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πόσα χρόνια θα ζήσουμε. Άρα όντως ο έρωτας μας μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, ανέλυσε περισσότερα από 30.000 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στην Ιαπωνία και την Ολλανδία βρήκε μία σύνδεση μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών και την καθημερινών τους συνηθειών. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να κάνουν παρόμοιες επιλογές στον τρόπο ζωής τους. Δεν το λες και τόσο περίεργο. Οι άνθρωποι που ζουν μαζί μοιράζονται την καθημερινότητά τους, τρώνε τα ίδια πράγματα και ενδεχομένως υιοθετούν τα ίδια χόμπι.

«Το ενδιαφέρον συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι η κληρονομικότητα επιδρά λιγότερο από ό,τι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε», επεσήμανε ένας από τους ερευνητές, Δρ. Naoki Nakaya. Άρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να υιοθετήσουμε (από κοινού) συνήθειες που θα κάνουν καλό, τόσο στην υγεία όσο και στη σχέση.

Βόλτες μαζί

Δεν συμπαθούμε όλοι τα γυμναστήρια και τα αθλήματα. Ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά ενώ ασκούμαστε, είναι το περπάτημα σε κάθε ευκαιρία. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και την πέψη.

Περισσότερο σεξ

Το συχνό σεξ συνδέεται με τη μακροζωία και είναι η αγαπημένη συνήθεια των μακροβιότερων ανθρώπων. Και μιλάμε για ηλικίες από 65 έως 100 χρονών. Εσένα ποια είναι η δικαιολογία σου;

Συνεργασία και πρόληψη

Ακούγεται βαρετό, αλλά όλα είναι θέμα καλής συνεννόησης και ρουτίνας. Το ποτό και το κάπνισμα μπορούν να περιοριστούν, αν λειτουργήσουμε ως ομάδα. Αν όχι, βάζουμε την ατομική μας υγείας ως προτεραιότητα και δεν υιοθετούμε τις συνήθειες του συντρόφου μας.

Φιλικός ανταγωνισμός

Αν μπορούμε να βάζουμε στοιχήματα του τύπου «ποιος θα πιει περισσότερο νερό» ή «ποιος θα κάνει τα περισσότερα βήματα αυτήν την εβδομάδα», μόνο κέρδος θα έχετε. Απλώς είναι σημαντικό να μην παραγίνετε ανταγωνιστικοί και χάσετε τον αρχικό στόχο που είναι το healthy lifestyle.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.