WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Freudenfreude: Ο γερμανικός όρος που χρειαζόμαστε, αν θέλουμε ευτυχισμένες σχέσεις


Κλέλια Φατούρου

19 Απριλίου 2022

Freudenfreude: Ο γερμανικός όρος που χρειαζόμαστε, αν θέλουμε ευτυχισμένες σχέσεις
Ο όρος που μας εξηγεί το πώς πρέπει να χαιρόμαστε με τις χαρές των άλλων

Υπάρχει κάποιος που να μην θέλει ανθρώπους που να χαίρονται με τη χαρά του; Η λογική λέει ναι, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που γοητευόμαστε από την τοξικότητα. Οι Γερμανοί έχουν έναν όρο για τη χαρά που πρέπει να νιώθουμε με τις επιτυχίες των άλλων και αυτός είναι το "freudenfreude".

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Aimee Daramus, αναζητούμε ενδείξεις ενσυναίσθησης, γιατί εκεί κρύβεται η υγιής σχέση. Αν και είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που θα μας στηρίξουν σε κάθε δυσκολία, είναι εξίσου σημαντικό να βιώνουν τις χαρές και τις επιτυχίες μας σαν να είναι δικές τους.

Πώς εξασκούμε το freudenfreude;

Αν δεν το έχουμε ήδη, το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμόμαστε ότι ακόμα και η πιο μικρή χαρά μετράει. Όταν λες μπράβο για κάθε προσπάθεια, ο παραλήπτης το παρατηρεί και σε κατατάσσει αυτόματα στους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του. Οποιαδήποτε επιβράβευση λειτουργεί θετικά και δυναμώνει τη σχέση, φιλική ή ερωτική.

Η ερώτηση «τι καλό σου συνέβη σήμερα» δεν βοηθά μόνο το ένα μέλος της συζήτησης, αλλά και τα δύο. Πέρα από την ενσυναίσθηση που δείχνεις, κάνει καλό και σε εσένα, που σου υπενθυμίζει ότι η χαρά έρχεται πρωτίστως από τα μικρά και καθημερινά. Όταν μαθαίνεις να χαίρεσαι για αυτά, το κάνεις και για τους άλλους, και δεν περιμένεις μόνο τα grande γεγονότα.

Το αντίθετο του freudendreude

Για να μιλήσουμε και λίγο για τοξικότητα, υπάρχει ο γερμανικός όρος που περιγράφει το ακριβώς αντίθετο. Το "schadenfreude" είναι η στέρηση της χαράς σε οτιδήποτε. Όταν υποτιμάς και μειώνεις αυτό που νιώθει ο άλλος ή χαίρεσαι με τα αρνητικά που του συμβαίνουν. Το θέμα με το schadenfreude είναι ότι δεν είναι πάντα προφανές και μπορεί να γίνει με ύπουλο τρόπο. Είναι κάτι σαν το gaslighting, που υποτιμάς αυτά που συμβαίνουν στο άλλο και τον κάνεις να νιώθει ότι δεν έχει πετύχει κάτι τόσο καλό όσο νομίζει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.