UPDATE #NOW

Gaslighting: Ο όρος που περιγράφει τη συναισθηματική κακοποίηση, αποκτά επιτέλους νομική υπόσταση


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2022

Gaslighting: Ο όρος που περιγράφει τη συναισθηματική κακοποίηση, αποκτά επιτέλους νομική υπόσταση
pexels
Οι νομικοί δηλώνουν αισιόδοξοι μετά το σημαντικό βήμα που κάνει τον όρο να αναγνωρίζεται πλέον δικαστικά.

To Gaslighting για πρώτη φορά αναγνωρίζεται νομικά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και το βήμα αυτό θεωρείται «ορόσημο», ανοίγοντας τον δρόμο προς την αναγνώριση των θυμάτων. Παρόλο που το Gaslighting μέχρι σήμερα ήταν παράνομο, η νομική υπόσταση του όρου είναι μία από τις πιο σημαντικές κινήσεις στην ιστορία του φαινομένου.

Η νομικός, Julian Hawkhead αναφέρει χαρακτηριστικά στο Stylist: «Η χρήση του όρου σημαίνει ότι σε μελλοντικές περιπτώσεις, θα υπάρχει ένα έννομο πλαίσιο για αυτό το είδος συμπεριφοράς και τα θύματα θα μπορούν να στηρίζονται στον όρο στο δικαστήριο προκειμένου να περιγράψουν εμπειρίες και βιώματα ενδοοικογενειακής βίας».

Σε μία από τις υποθέσεις Gaslighting, ο θύτης έπεισε τη σύντροφό του ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Το έλεγε επαναλαμβανόμενα με αποτέλεσμα να πείσει μέχρι και την οικογένειά της και τα οικεία της πρόσωπα.

Το Gaslighting είναι ουσιαστικά μια μορφή κακοποίησης κατά την οποία κάποιος -ο σύντροφός σας, το αφεντικό σας, ο «καλύτερος» φίλος σας- χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης και αντιπερισπασμούς για να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε, αλλά είναι απίστευτα επιζήμιο.

Οι θύτες επιδιώκουν μάλιστα να σας κάνουν να αμφιβάλλετε τόσο πολύ για τον εαυτό σας ώστε να εξαρτάστε απόλυτα από αυτούς και μόνο από αυτούς, επιτρέποντάς τους να σας ελέγχουν

Ο όρος προέρχεται από μία θεατρική παράσταση και την επακόλουθη ταινία του 1944, «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι είναι τρελή. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η εξασθένιση του φωτός στο σπίτι χαμηλώνοντας τις λάμπες αερίου και επιμένοντας ότι είναι ακόμα το ίδιο φωτεινά με πριν.