WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Grey Rock: Η μέθοδος για να αντιμετωπίσεις τους χειριστικούς νάρκισσους


Κλέλια Φατούρου

7 Ιουλίου 2022

Grey Rock: Η μέθοδος για να αντιμετωπίσεις τους χειριστικούς νάρκισσους
Η τεχνική του γκρι βράχου θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους νάρκισσους στη ζωή σας

Οι νάρκισσοι στη ζωή μας δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε χειριστικούς εργοδότες, γονείς, φίλους ή συντρόφους. Το θέμα είναι πώς το κάνουμε και πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την ψυχική μας υγεία.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης; Η grey rock.

«Όταν ένας τοξικός άνθρωπος προσπαθήσει να σου επιβληθεί, πρέπει να αντιδράσεις σαν να είσαι ένας γκρι βράχος: σταθερός, κενός, χωρίς ανταπόκριση», εξηγεί η ψυχολόγος Δρ. Marina Harris.

Αυτή η αντίδραση έχει ως στόχο να δημιουργήσει βαρεμάρα στον νάρκισσο. Πολύ απλά, είναι άνθρωποι που λατρεύουν το δράμα και την ένταση και διψούν για μία συναισθηματική αντίδραση, κυρίως μη λειτουργική.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έτσι προστατεύεις τον δικό σου εαυτό. Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι δικό σου το πρόβλημα, δεν παίρνεις την ευθύνη για τη δική του συμπεριφορά και αποφασίζεις ότι θα απέχεις από οτιδήποτε παράλογο. Βγαίνεις από τη θέση του θύματος ή του ανθρώπου που νιώθει ότι είναι υποχρέωσή του να διορθώνει τα πάντα.

Η τεχνική grey rock στην πράξη

Μία επιλογή είναι να είσαι γκρι βράχος που δεν αντιδρά. Καθόλου eye contact και καμία λέξη. Υπάρχει βέβαια και η πιο ρεαλιστική αντίδραση, όπου λες και κάνεις το minimum. Κοφτές απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, και όλα αυτά με ηρεμία και νηφαλιότητα.

Να πούμε βέβαια ότι αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη για συγκεκριμένες περιστάσεις, ειδικά όταν δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Οι σχέσεις όμως είναι πιο πολύπλοκες και αν βρίσκεσαι μονίμως με τοξικούς νάρκισσους, θα πρέπει να ανακαλύψεις τα βαθύτερα αίτια αυτού, ενδεχομένως με έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.