WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Quiet Quitting και στις σχέσεις: Συμβαίνει πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζεις


JTeam

15 Δεκεμβρίου 2022

Quiet Quitting και στις σχέσεις: Συμβαίνει πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζεις
Σου έχει συμβεί να νιώθεις πως ο σύντροφος σου, σου δείχνει μηδαμινό effort; Τόσο, όσο για να κρατήσει η σχέση; Μια σχέση όμως χωρίς αμοιβαία προσπάθεια και ενδιαφέρον.

To tik tok μίλησε, γιατί το tik tok ξέρει, και για μια ακόμη φορά, παίρνει ένα φαινόμενο από τις ανθρώπινες σχέσεις και το φέρνει στο προσκήνιο. Πριν από λίγο καιρό, ολόκληρο το διαδίκτυο μιλούσε για την τάση του "Quiet Quitting" (αθόρυβη παραίτηση) στον εργασιακό τομέα. Πρόκειται για το φαινόμενο όπου οι εργαζόμενοι σταματούν να έχουν ενδιαφέρον για την δουλειά τους και απλώς συμπληρώνουν το ωράριο τους, χωρίς να κάνουν περισσότερα πράγματα, αλλά ούτε και λιγότερα. Ό,τι έχουν υπογράψει στη σύμβαση τους, αυτό κάνουν και δεν μένουν λεπτό παραπάνω, αλλά ούτε και αργούν.

Jenny.Gr

Η τάση αυτή εντοπίζεται συνήθως σε εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με το εργασιακό τους περιβάλλον, δεν ενδιαφέρονται γι' αυτό και απλώς κάνουν το 9 - 5 τους και φεύγουν. Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί, και μάλιστα το "Quiet Quitting" όπως θα διαπιστώσεις, δεν παρατηρείται μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις και συγκεκριμένα στις ερωτικές.

Τι ακριβώς είναι το Quiet Quitting στις σχέσεις; Ποια είναι τα σημάδια του, αλλά και τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για να ανατρέψεις την κατάσταση αυτή;

Quiet Quitting στις σχέσεις

Για να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται, θα στο πούμε με ένα παράδειγμα. Η 22χρονη Harshit Prajapati είναι σε σχέση με τον σύντροφο της εδώ και 2 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, εκείνη χρειάστηκε να μετακομίσει σε άλλη πόλη λόγω σπουδών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Το πρώτο καιρό, όλα ήταν υπέροχα, με τους 2 να περνούν πολύ χρόνο μαζί, να απολαμβάνουν εξόδους, στιγμές και τον ερωτά τους. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει από τότε που η Prajapati μετακόμισε και η σχέση της έχει γίνει πιο τυπική, ενώ οι συνομιλίες με τον σύντροφο της περιλαμβάνουν πλέον τυπικά και "κοφτά μηνύματα". Όλη η επικοινωνία φανερώνει μια κούραση, μια παραίτηση που στην ουσία δεν είναι παραίτηση, αφού οι δυο τους δεν έχουν χωρίσει, αλλά ούτε έχει γίνει συζήτηση περί χωρισμού. Ο σύντροφος της παρότι μπορεί να επικοινωνεί μαζί της, δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να κανονίσει από κοντά ραντεβού, αλλά ούτε και προσπαθεί να ενισχύσει την επικοινωνία. Το effort είναι μηδαμινό και εκείνη νιώθει ήδη πως βρίσκονται ένα βήμα πριν το τέλος, πόσο μάλλον αν συνεχίσουν έτσι.

Αφού σου δώσαμε μια πρώτη γεύση για το τι σημαίνει Quiet Quitting στις σχέσεις, οφείλουμε να σου πούμε πως είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πολύ περισσότερο και όχι δεν χρειάζεται να το ανεχτείς, αλλά ούτε και να επιρρίψεις ευθύνες. Το να βρίσκεσαι σε μια σχέση που είστε ναι μεν μαζί, αλλά στην ουσία δεν είστε, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία και προσπάθεια, καταλαβαίνεις πως δεν θα σε γεμίσει συναισθηματικά μια τέτοια σχέση. Είναι συνήθως εκείνες οι σχέσεις στις οποίες μόνο ο ένας από τους 2 προσπαθεί να κανονίσει πράγματα, επικοινωνεί περισσότερο και δείχνει ενδιαφέρον. Ενώ η άλλη πλευρά, απλώς υπάρχει εκεί, χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο.

Στις σχέσεις όμως, είναι πολύ πιο υγιές να έχεις στο πλευρό σου έναν ή μια σύντροφο, ο οποίος σου δείχνει με κάθε ευκαιρία και το ενδιαφέρον του, αλλά και την προσπάθεια του να παραμείνετε μαζί και να σε καλύπτει.

Πώς εξηγείται το Quiet Quitting στις σχέσεις

Σύμφωνα με τον ειδικό ψυχολόγο Nahid Dave, στα πρώτα στάδια μιας σχέσης εκκρίνεται ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε χαρά, ενθουσιασμό και ευχαρίστηση. Ωστόσο όσο ο καιρός περνάει, και η σχέση συνηθίζεται, τα συναισθήματα αυτά αρχίζουν να μειώνονται. Προκειμένου μια σχέση να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα, χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια και από τους δυο, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλαγές και νέες δραστηριότητες.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το Quiet Quitting

Το Quiet Quitting αντιμετωπίζεται, αρκεί να υπάρχει θέληση. Για αρχή, σύμφωνα με τον ειδικό dr. Dave, είναι σημαντικό να μην ξεκινήσεις να ρίχνεις ευθύνες, ούτε να έχεις ξεσπάσματα. Απέφυγε να χρησιμοποιείς το "εσύ" και το "εγώ" στη συζήτηση και προτίμησε το "εμείς". Περιέγραψε την κατάσταση, αλλά και το πως σε κάνει να νιώθεις, ενώ είναι σημαντικό να εκφράσεις πως αυτό θέλεις να αλλάξει και να υπάρχει αμοιβαία προσπάθεια. Αν και ο σύντροφος σου είναι πρόθυμος να παλέψει και να προσπαθήσει γι' αυτή τη σχέση, το πιθανότερο είναι να ξεπεραστεί. Χρειάζεται όμως νέες δραστηριότητες, εμπειρίες, περισσότερη επικοινωνία και ό,τι σας ενθουσιάζει πραγματικά. Άλλωστε τα πάντα είναι θέμα προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.