Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο χώρος εργασίας έχει αδιαμφισβήτητα αλλάξει. Πολλές εταιρείες έχουν εισάγει υβριδικά μοντέλα εργασίας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές τους και βάζουν την προσωπική τους ηρεμία πάνω από τις απολαβές ή την υποτιθέμενη σταθερότητα. Όσες εταιρείες δεν προσαρμόστηκαν ήρθαν αντιμέτωπες με τη «μεγάλη παραίτηση», τις μαζικές παραιτήσεις εργαζομένων που ήθελαν να αναζητήσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Σε αυτό το κλίμα την εμφάνισή του έκανε το quiet quitting -ή αθόρυβη παραίτηση- η οποία έγινε γνωστή από το TikTok. Το όνομα είναι παραπλανητικό, καθώς κανένας δεν παραιτείται. Οι εργαζόμενοι απλώς σταματούν να κάνουν το κάτι παραπάνω- έρχονται και φεύγουν στην ώρα τους, δεν απαντάνε σε μηνύματα εκτός ωραρίου και δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα πέρα από αυτά που συμφώνησαν με τους εργοδότες όταν προσλήφθηκαν. Με άλλα λόγια, κάνουν τη δουλειά τους, αλλά τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.
Το trend είναι η αντίδραση των εργαζομένων στην τοξική εργασιακή κουλτούρα που θέλει τη δουλειά να καθορίζει κάθε πτυχή της ζωής τους. Μπορεί να μην έχουν όλοι τη δυνατότητα να παραιτηθούν και να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες, αλλά μπορούν τουλάχιστον να αναθεωρήσουν το πώς αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους και να τη διαχωρίσουν από την προσωπική τους ζωή.
Μία από τους χρήστες του TikTok που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για τα βιντεάκια της με θέμα το quiet quitting είναι η Sarai Marie. Σε ένα από αυτά υποδύεται τη Veronica, μια υπάλληλο που έχει ενστερνιστεί την αθόρυβη παραίτηση και γι’αυτό το λόγο αποχωρεί από meeting στις 5 μ.μ. ακριβώς και αρνείται να κάνει παραπάνω δουλειά απ’ όσο της αναλογεί. Σε ένα άλλο βιντεάκι αρνείται να έρθει στη δουλειά για να προετοιμαστεί για τη βάρδιά της μισή ώρα νωρίτερα. Άλλοι χρήστες δείχνουν απλώς τους εαυτούς τους να κλείνουν τους υπολογιστές και να φεύγουν από το γραφείο στην ώρα τους.
@saraisthreads #greenscreen I’d rather spend time with my family. 💅🏽 #actyourwage #fyp #work #working #corporate #corporatelife #corporatetiktok #corporateamerica #corporatehumor #office #officelife #manager #managersbelike #career #quietquitting #quietquittingmyjob ♬ original sound - Sarai Marie
Και το quiet quitting θέλει όμως προσοχή. Αν και το να κάνει κανείς τη δουλειά του και να εκπληρώνει μόνο τα καθήκοντα στα οποία συμφώνησε δεν είναι απαραίτητα κακό, δεν είναι επίσης η προσέγγιση που θα οδηγήσει σε προαγωγή. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να το παρακάνεις και σε αυτό- να αρχίσεις δηλαδή να παραμελείς και τη δουλειά που πρέπει να κάνεις, γεγονός που θα σου δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Το quiet quitting δεν είναι άλλωστε ο τρόπος να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να θέσεις υγιή όρια και να αποκτήσεις ισορροπία. Αν πάλι συνεχίσεις να δυσανασχετείς ακόμα και με τα tasks τα οποία είναι στην περιγραφή της θέσης σου, ίσως έχει έρθει η ώρα να ψάξεις κάτι καινούριο.