WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Σε ποιον τύπο σεξουαλικής επιθυμίας ανήκεις και πως επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή


JTeam

4 Φεβρουαρίου 2023

Σε ποιον τύπο σεξουαλικής επιθυμίας ανήκεις και πως επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή
Αυθόρμητη / πηγαία σεξουαλική επιθυμία. Ευαίσθητη / αποκριτική επιθυμία ή Εξαρτώμενη επιθυμία ;

Οι σεξουαλικές πτυχές ενός ανθρώπου, είναι ένας ολόκληρος κόσμος ο οποίος διαμορφώνεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Σε αυτό το άρθρο δεν θα σε κουράσουμε με επιστημονικούς όρους, αλλά θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε όσο πιο εύκολα και απλά γίνεται, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι- αυτό της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 3 συγκεκριμένες κατηγορίες σεξουαλικής επιθυμίας στις οποίες ανήκει κανείς, και όσο καλύτερα τις γνωρίσεις και μάθεις που ταιριάζεις, τόσο καλύτερη θα κάνεις την σεξουαλική σου ζωή, απολαμβάνοντας την περισσότερο.

1ος τύπος- Αυθόρμητη ή πηγαία σεξουαλική επιθυμία (Spontaneous Desire)

Θα έχεις δει σε κάποια ταινία ίσως, ένα και μόνο βλέμμα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι να είναι αρκετό για να υπάρξει σεξουαλική επιθυμία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως οι «οπτικοί» τύποι. Αν δουν κάτι το οποίο θεωρούν sexy ή hot, είναι αρκετό για να τους ερεθίσει. Πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία και συμβαίνει γρήγορα.

Jenny.Gr

2ος τύπος - Ευαίσθητη / αποκριτική επιθυμία (Responsive Desire)

Αυτή η κατηγορία είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη. Σχεδόν αντίθετη θα λέγαμε. Στην ουσία το άτομο δεν έρχεται σε ερεθισμό, μέχρι ξεκινήσει σεξουαλικές πράξεις. Δηλαδή μπορεί να μη γνωρίζουν πως επιθυμούν σεξ, μέχρι να κάνουν. Ερεθίζονται όταν έχουν είτε διείσδυση, είτε βλέπουν πορνό, είτε όταν χρησιμοποιούν κάποιο sex toy. Με λίγα λόγια, χρειάζονται οι πράξεις για να προκληθεί η επιθυμία. Και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο εγκέφαλος τους έχει συνδέσει πολύ συγκεκριμένες πρακτικές με το σεξ και τη διέγερση. Αποτελεί και αυτός πολύ συνηθισμένος τύπος και βεβαίως είναι φυσιολογικός.

3ος τύπος - Εξαρτώμενη επιθυμία (Context Dependent Desire)

Ο συγκεκριμένος τύπος είναι λίγο πιο περίπλοκος και συνδυάζει τους δυο προηγούμενους. Αυτό σημαίνει, πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχεις αυτόματη και πηγαία διέγερση (1ος τύπος), ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείς την όλη εμπειρία και πράξεις για να διεγερθείς. Επίσης πολύ συνηθισμένος τύπος ο 3ος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις της ζωής σου. Για παράδειγμα, όταν είσαι στην αρχή μιας φλογερής και έντονα σεξουαλικής σχέσης, ένα βλέμμα ή μια απλή ερωτική συζήτηση μπορεί να είναι αρκετή για να σου προκαλέσει τη σεξουαλική επιθυμία. Ενώ μετά από χρόνια, στην ίδια σχέση όπου ενδεχομένως τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, μπορεί να χρειάζεσαι πρώτα ερωτικές πράξεις και στη συνέχεια να έρθει η διέγερση.

Jenny.Gr


Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα στρες και κορτιζόλης, η χαμηλή λίμπιντο ή από έντονα συναισθήματα ενοχής. Όπως επίσης, δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες, αλλά ούτε και οι διαθέσεις. Ωστόσο αξίζει να παρατηρήσεις τον εαυτό σου και να δεις σε ποια κατηγορία ανήκεις, προκειμένου να γνωρίζεις καλύτερα τι σου ταιριάζει και τι όχι.

Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου, πως δεν λειτουργούν όλοι με τις ίδιες τακτικές. Αν για κάποιον ένα βλέμμα είναι αρκετό για να διεγερθεί, ενώ για σένα όχι- δεν σημαίνει πως κάτι πηγαίνει λάθος. Μπορεί απλά να επιθυμείς διαφορετικές συνθήκες για να έχεις ερωτική διάθεση και σεξουαλική επιθυμία. Όσο περισσότερο ενημερώνεσαι και γνωρίζεις την σεξουαλική σου ζωή, τόσο περισσότερο θα την απολαμβάνεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.