WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που οδηγούν στην απιστία, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

24 Φεβρουαρίου 2023

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που οδηγούν στην απιστία, σύμφωνα με νέα έρευνα
«Χαμηλή αυτοεκτίμηση και συχνές συγκρούσεις» παρατηρούνταν στη σχέση, λίγο πριν την απιστία

Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε μια απιστία, δύσκολα μπορούν να παραβλέψουν ό,τι έγινε. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά το πόρισμα νέας έρευνας του Psychological Science.

Η έρευνα κατάφερε να εντοπίσει συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς που οδηγούν στην υποβάθμιση της σχέσης γενικότερα, αλλά και στην απιστία ειδικότερα. Και μόλις η απιστία συμβεί, δύσκολα τα ζευγάρια μπορούν να προσπεράσουν το γεγονός. Τα αποτελέσματα μάλιστα αναφέρουν, πως υπάρχει σημαντική μείωση στην ευεξία και την καλή υγεία, όσων εμπλέκονται σε μια απιστία.

Jenny.Gr


Τα μέχρι τώρα στοιχεία παραμένουν ασαφή σχετικά με το αν η απιστία είναι ένα μόνο σύμπτωμα των ήδη προβληματικών σχέσεων ή αν είναι τελικά αυτή που προκαλεί τις μεγάλες ρήξεις και τους χωρισμούς.

Έτσι λοιπόν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tilburg μελέτησαν μια μεγάλη ομάδα περίπου 1.000 Γερμανών πολιτών και τους ακολούθησαν κατά μέσο όρο 8 χρόνια για να δείξουν πώς οι απιστίες επηρεάζουν τις σχέσεις τους. Συνολικά, συμμετείχαν 947 άτομα (609 που διέπραξαν απιστία και 338 θύματα) και η πλειοψηφία αυτών ολοκλήρωσε τη μελέτη μέχρι το τέλος.

Τι οδηγεί λοιπόν στην απιστία

Πρώτον, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι που έφτασαν να απατήσουν τον σύντροφό τους, είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση κατά τη διάρκεια της σχέσης, χαμηλότερη ικανοποίηση, αλλά και λιγότερη οικειότητα.

Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον πως τα θύματα που δέχθηκαν απιστία, ανέφεραν μόνο χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερες συγκρούσεις, αλλά η ευημερία τους, δεν επηρεάστηκε τρομερά και για πολύ χρονικό διάστημα. Επίσης διαπιστώθηκε, πως πριν από την απιστία υπήρχαν συχνά δραματικές αλλαγές στη σχέση. Σχεδόν ολόκληρη η σχέση είχε υποβαθμιστεί, μέχρι ο ένας από τους δύο να φτάσει σε απιστία, με κυριότερο λόγο τις συχνές συγκρούσεις και τη χαμηλή συναισθηματική ικανοποίηση.

Μετά ττην απιστία, η συντριπτική πλειοψηφία των σχέσεων δεν προσπέρασε ούτε και κατάφερε να αντιμετωπίσει το θέμα και να προχωρήσει. Δυστυχώς ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι «γιατρεύονται» μετά από διάφορα τραυματικά γεγονότα, δεν ισχύει το ίδιο για την προδοσία στις σχέσεις. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε θέματα προδοσίας, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να το ξεπεράσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.