WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είσαι υπερευαίσθητο άτομο; 5 τρόποι που αυτό επηρεάζει την προσωπική σου ζωή


JTeam

27 Μαρτίου 2023

Είσαι υπερευαίσθητο άτομο; 5 τρόποι που αυτό επηρεάζει την προσωπική σου ζωή
Σύμφωνα με έρευνα της Dr Elaine Aron, τα «υπερευαίσθητα άτομα» αγγίζουν το 15% με 20% του πληθυσμού

Tο να είσαι ένα πολύ ευαίσθητο άτομο, σημαίνει πως μάλλον τα πηγαίνεις πολύ καλά με έναν σύντροφο ο οποίος έχει εξίσου ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη.

Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά στον σύγχρονο κόσμο του dating, με έννοιες όπως το ghosting και τα situationships να κυριαρχούν, το τοπίο μοιάζει περισσότερο με ναρκοπέδιο, παρά με ένα μέρος όπου μπορείς να ανοιχτείς και να εμπιστευτείς κάποιο πρόσωπο.

Η ειδική ψυχολόγος Dr Elaine Aron, επινόησε τον όρο HSP (highly sensitive person), o οποίος αναφέρεται σε άτομα που αισθάνονται «πολύ έντονα» αλλά συχνά κρύβουν τα συναισθήματά τους από τους άλλους. Σύμφωνα με έρευνά της, το ποσοστό των ατόμων αυτών αγγίζει το 15 -20% του πληθυσμού.

Τα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν βιώνουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, και έχουν την τάση να επενδύουν βαθιά σε μια σχέση -γεγονός που πολλές φορές αποδεικνύεται τελικά καταστροφικό ή τους πληγώνει εξίσου βαθιά. Το να έχει κανείς μια υπερευαίσθητη προσωπικότητα, δεν θα έπρεπε να είναι αφορμή για να αισθανθεί μειονεκτικά.

Αντιθέτως μάλιστα τα άτομα αυτά, έχουν τα εξής 5 χαρακτηριστικά:

  1. Οι σχέσεις τους είναι πάντα βαθιά συναισθηματικές, είτε είναι μακροπρόθεσμες είτε όχι. Βιώνονται με έναν βαθύτερο, πιο έντονο τρόπο, και μπορούν πιο εύκολα να έχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές.
  2. Από την άλλη όμως, λόγω του διεγερμένου νευρικού τους συστήματος, όταν ένα υπερευαίσθητο άτομο βιώνει συναισθηματικό πόνο, το σώμα του κατακλύζεται και πλημμυρίζει από ορμόνες του στρες.
  3. Σύμφωνα με το Psychology Today, οι HSP είναι «συχνά ρομαντικοί, ιδεαλιστές και φροντιστές, και όλα αυτά είναι εξαιρετικές ιδιότητες σχέσεων». «Νοιαζόμαστε βαθιά για τους ανθρώπους και θέλουμε να βοηθήσουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε άλλους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και θέλουμε να είμαστε εκεί για να ακούσουμε και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας. Δεν περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Το κάνουμε επειδή μπορούμε να νιώσουμε τόσο έντονα τα συναισθήματα των άλλων», γράφει η Deborah Ward, συγγραφέας του Sense And Sensitivity: Why Highly Sensitive People are Wired For Wonder.
  4. Σύμφωνα με το βιβλίο της Dr Aron, The Highly Sensitive Person In Love, τουλάχιστον το 34% των σύγχρονων ερωτικών σχέσεων περιλαμβάνει HSP άτομα. «Τα HSP έχουν νευρικά συστήματα που συλλέγουν περισσότερες λεπτότητες στον κόσμο και αντανακλούν σε αυτές βαθιά. Αυτό σημαίνει, για αρχή, ότι θα τείνουν να απαιτούν περισσότερο βάθος στις σχέσεις τους για να ικανοποιηθούν, θα βλέπουν πιο απειλητικές συνέπειες στα ελαττώματα ή τις συμπεριφορές των συντρόφων τους, θα προβληματίζονται περισσότερο και, αν τα σημάδια το δείχνουν, θα ανησυχούν για το πώς έχουν τα πράγματα. πηγαίνοντας», εξηγεί η Dr Aron.
  5. «Επειδή οι HSP επιβαρύνονται πάρα πολύ, είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε υπερδιέγερση, πιο γρήγορα νιώθουν άγχος – συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης και του στρες που μπορεί να προκύψει σε οποιεσδήποτε έντονες, οικείες αλληλεπιδράσεις».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.