WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Απιστία: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι απιστούν, ακόμη και αν είναι σε ευτυχισμένες σχέσεις


JTeam

3 Ιουλίου 2023

Απιστία: Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι απιστούν, ακόμη και αν είναι σε ευτυχισμένες σχέσεις
Τα νέα δεδομένα από το τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Λειτουργιών του Johns Hopkins University

Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι απρόβλεπτη και δύσκολα μπορεί κανείς να την προβλέψει. Ως μη ειδικοί το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρατηρούμε καταστάσεις, αλλά και να ενημερωνόμαστε από ειδικούς, σχετικά με θέματα που αφορούν τις σχέσεις και την απιστία.

Η αλήθεια είναι πως οι έρευνες που αφορούν την απιστία, πάντοτε αποσπούν το ενδιαφέρον, και μας βάζουν σε μια διαδικασία να αναλογιστούμε ορισμένες καταστάσεις και ανθρώπινες συμπεριφορές -αποδεικνύοντας πως θέματα απιστίας απασχολούν σχεδόν τους πάντες.

Τι οδηγεί έναν σύντροφο σε απιστία; Αλλά και πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλούνται από το γεγονός αυτό; Σε τέτοιες ερωτήσεις, ειδικοί της ψυχολογίας και των σχέσεων, έχουν δοκιμάσει πολλές φορές να δώσουν μια απάντηση. Αυτή τη φορά όμως, το ενδιαφέρον εστιάζει σε μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση:

«Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο απιστούν οι άνθρωποι, ακόμη και αν βρίσκονται σε ευτυχισμένες σχέσεις;».

Η απάντηση ήρθε έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω dating app, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν δύο βασικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους να απατήσουν τον/την σύντροφό τους, ακόμα κι αν δηλώνουν πως είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους:

  • Η επιθυμία για προσωπική αυτονομία και ανεξαρτησία.
  • Το μη ικανοποιητικό σεξ.

«Έπειτα από 10 χρόνια που μελετώ την απιστία ως μέρος των ανθρώπινων σχέσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα τη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ένα δείγμα που κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείτο από μεσήλικες παντρεμένους άνδρες», λέει αρχικά ο Dylan Selterman, από το τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Λειτουργιών του Johns Hopkins University και επικεφαλής της έρευνας.

Σε αντίθεση με πρότερα αποτελέσματα, ο Salterman βρήκε ότι η κακή ποιότητα μιας σχέσης (ως προς την συναισθηματική ικανοποίηση, την αγάπη και τη δέσμευση) δεν είχε τόσο να κάνει με την απόφαση των ατόμων να απατήσουν. Ήταν η έλλειψη ικανοποιητικού σεξ και η επιθυμία για ανεξαρτησία που ξεχώρισαν ως κίνητρα για να επιδοθούν σε εξωσυζυγικές αναζητήσεις. Ενδιαφέρον προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν «εξαιρετικά ικανοποιημένοι» από τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους και λίγοι δήλωσαν ότι νιώθουν ενοχές απέναντι στους επίσημους συντρόφους τους.

Ένα επιπλέον «απροσδόκητο συμπέρασμα» της έρευνας

Στην ίδια μελέτη εξετάστηκαν, επίσης, οι δυναμικές των συναινετικά ανοιχτών σχέσεων, κατά τις οποίες οι σύντροφοι γνωρίζουν και αποδέχονται τις εξωσυζυγικές σχέσεις του άλλου.

«Αυτές οι σχέσεις τυπικά εξελίσσονται καλύτερα», λέει ο Salterman. «Ωστόσο, και σε αυτές τις σχέσεις τα ίδια κίνητρα είναι που σπρώχνουν κάποιον προς την απιστία: Η επιθυμία περισσότερων ερωτικών συντρόφων και ο ενθουσιασμός που σου φέρνει μια νέα εμπειρία».

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δρ. Mark Travers, Ph.D., ο οποίος σχολίασε τη μελέτη στο Psychology Today, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι «είναι πολύ σημαντικό για ένα μονογαμικό ζευγάρι να αναζητά λύσεις στα σεξουαλικά του προβλήματα και να μη διστάζει να μιλά ανοιχτά και ειλικρινά γι’ αυτά».


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.