WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Τι βρίσκουμε σέξι στον άλλο; Nέα έρευνα έχει την απάντηση


JTeam

19 Ιουλίου 2023

Τι βρίσκουμε σέξι στον άλλο; Nέα έρευνα έχει την απάντηση
@jasonstatham / instagram
Τα αποτελέσματα σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις γυναικών και ανδρών

Μια νέα και άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται από το πανεπιστήμιο του Queensland και συγκεκριμένα, από τον καθηγητή Stephen Whyte και την ομάδα του. Οι επιστήμονες επιχείρησαν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που όλοι έχουμε αναρωτηθεί, αλλά δύσκολα καταφέρνουμε να δώσουμε απάντηση:

Τι βρίσκουμε σέξι σε κάποιον άλλο; Τι μας ελκύει; Πως λειτουργούν οι σεξουαλικές μας προτιμήσεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες έχουν περίπου παρόμοιες προτεραιότητες στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις όσον αφορά στους ανθρώπους που τους ελκύουν.

Οι προτιμήσεις όμως, φαίνεται να αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, και την κατάσταση που βιώνει ένα άτομο.

Στο πείραμα σχετικά με τη σεξουαλική έλξη, μελετήθηκαν 7.325 άτομα από την Αυστραλία, ηλικίας 18 - 65 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα 0-100 τη σημασία εννέα χαρακτηριστικών του πιθανού συντρόφου τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με τρεις κατηγορίες:

  • Αισθητική (ηλικία, ελκυστικότητα και σωματική δομή)
  • Πηγές (ευφυΐα, μόρφωση και εισόδημα)
  • Προσωπικότητα (αξιοπιστία, δεκτικότητα και συναισθηματική σύνδεση)

Και τα δύο φύλα αξιολογούν τη σωματική δομή, την ελκυστικότητα και την αξιοπιστία ως εξαιρετικά σημαντικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο top 3 -ενώ στο εισόδημα απέδωσαν πολύ λιγότερη σημασία. Ωστόσο, οι γυναίκες αξιολόγησαν τη σημασία της ηλικίας, της εκπαίδευσης, της ευφυΐας, του εισοδήματος, της εμπιστοσύνης και της συναισθηματικής σύνδεσης περίπου 9-14 βαθμούς υψηλότερα από τους άνδρες. Επιπλέον, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, οι άνδρες απέδωσαν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ελκυστικότητα και τη σωματική δομή από ό,τι οι γυναίκες.

Μέσα από την μελέτη, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα:

«Οι διαφορές ανάμεσα στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών άλλαζαν σύμφωνα με την ηλικία». «Και τα δύο φύλα τείνουν να βρίσκουν σέξι τα ίδια στοιχεία σε ένα πιθανό σύντροφο, αλλά όσοι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους από τα 18 μέχρι τα 80 χρόνια, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες διαφέρουν σημαντικά ως προς τη σημασία που αποδίδουν σε αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Το συμπέρασμα πως για το ανδρικό κοινό, η σωματική δομή και η ειλικρίνεια είναι αυτά που επιζητούν περισσότερο από τη σχέση τους, ενώ οι γυναίκες εστιάζουν σε χαρακτηριστικά όπως η ευφυΐα και η συναισθηματική σύνδεση, είναι κάτι το οποίο λίγο - πολύ γνωρίζαμε ήδη.

Σε γενικές γραμμές όμως, μπορούμε να συμφωνήσουμε πως τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν μια καλή προϋπόθεση για την αρχή και την εξέλιξη μιας σχέσης, όμως δεν αρκούν. Καθώς η χημεία, η έλξη και η σεξουαλική προτίμηση είναι μια πολύπλευρη διεργασία που εξαρτάται από πολλούς συνειδητούς και (υποσυνείδητους) παράγοντες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.