WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

3 σημάδια που δείχνουν πως βγάζεις ανασφάλειες στη σχέση σου


JTeam

10 Σεπτεμβρίου 2023

3 σημάδια που δείχνουν πως βγάζεις ανασφάλειες στη σχέση σου
@emitaz / instagram
Αν κοντρολάρεις τις ανασφάλειες σου, ίσως και να σώσεις τη σχέση σου

Δεν υπάρχει τέλειος σύντροφος, όλοι έχουμε τα δικά μας θέματα, τα οποία καλό θα είναι να κοιτάξουμε να λύσουμε, για να μην μπαίνουν στη μέση και μας δημιουργούν προβλήματα στις σημαντικές, για εμάς σχέσεις της ζωής μας. Και όταν λέμε «πως όλοι έχουμε τα δικά μας θέματα», στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στις ανασφάλειες. Ναι, ναι, σε εκείνες τις ανασφάλειες τις οποίες εμείς νιώθουμε, και προβάλλουμε στους άλλους.

Η τακτική αυτή, είναι ό,τι πιο σύνηθες και πολλές φορές δημιουργεί ανεπανόρθωτες εντάσεις στις σχέσεις μας, κυρίως τις ερωτικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προβολή του εαυτού μας στους άλλους είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας. Σε βοηθά να αντιμετωπίσεις (λανθασμένα) κάποια ανασφάλεια ή ντροπή που νιώθεις για εσένα και που αρνείσαι να παραδεχτείς πως έχεις. Έτσι, την προσάπτεις στον σύντροφό σου και σε ενοχλεί πάνω του με αποτέλεσμα όμως να δημιουργείς προβλήματα.

  • Προσοχή όμως, είναι άλλο πράγμα να μας δίνει πάτημα ένας σύντροφος, «και να ξυπνά τις πιο ανασφαλείς πτυχές μας», και επομένως έχει μερίδιο ευθύνης, και άλλο πρόγραμμα να κουβαλάμε τραύματα από προηγούμενες σχέσεις, και να βγάζουμε ανασφάλειες και πίεση χωρίς λόγο:

3 σημάδια που δείχνουν ότι προβάλλεις τις ανασφάλειές σου στη σχέση σου

Είσαι καχύποπτος με όλους

Το να ανησυχείς διαρκώς αν θα σε απατήσει, αν θα φλερτάρει με άλλο άτομο, αν σε σκέφτεται ή όχι, είναι λίγο υπερβολικό. Αν όντως ανησυχείς σε σημαντικό βαθμό για την αξιοπιστία του συντρόφου, χωρίς να έχεις σημαντικό λόγο, τότε μήπως είναι ενδεικτικό σημάδι ότι εσύ στη θέση του μάλλον θα έκανες κάτι από τα παραπάνω; Μπορεί να μην το παραδέχεσαι στον εαυτό σου, αλλά ξέρεις ότι σε ανάλογη περίπτωση θα φλέρταρες, γι’ αυτό και φοβάσαι να μην το κάνει ο άλλος. Αν είσαι επιρρεπής στην απιστία, οφείλεις να το δουλέψεις με τον εαυτό σου και όχι να κατηγορείς τον σύντροφό σου.

Ανησυχείς πως δεν έχει πλέον όρεξη για σεξ

Αν παρατηρείς πως πλέον η συχνότητα στις συνευρέσεις έχει αλλάξει, πως δεν κάνετε πια τόσο σεξ όσο παλιά, ή ότι αυτό που κάνετε γίνεται όλο και πιο ανιαρό, μην βιαστείς να κατηγορήσεις, να θυμώσεις, ή οτιδήποτε άλλο. Είναι σίγουρα ένα δείγμα πως κάτι έχει συμβεί ανάμεσα σας, ή απλώς είναι μια φάση όπου οι συνθήκες δεν το ευνοούν. Ωστόσο, αν το ενδιαφέρον σου εστιάζει μόνο στο ότι δεν τον καλύπτεις πια, ή δεν νιώθεις αρκετή, προσπάθησε πρώτα να τα βρεις με τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθηση σου, και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε μια συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει.


Ζηλεύεις τον κοινωνικό του περίγυρο

Στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί να αισθάνεσαι πως ίσως κάτι πάει στραβά και δεν καταφέρεις να είσαι μαζί του, ή πως κάποιος άλλος ή άλλη θα του αποσπάσει την προσοχή. Μια τέτοια ανασφάλεια μπορεί να σου προκαλεί ακόμη περισσότερη ένταση και πίεση, με αποτέλεσμα να έχεις ξεσπάσματα και να δημιουργείς εντάσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναλογιστείς την αξία σου, το τι ακριβώς προσφέρεις και να καταλάβεις πως δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Αντιθέτως η πίεση και ζήλεια, θα κάνουν απλώς τα πράγματα χειρότερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.