WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Άγιος Βαλεντίνος και online dating scams - Τι πρέπει να προσέχεις στα dating apps


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2024

Άγιος Βαλεντίνος και online dating scams - Τι πρέπει να προσέχεις στα dating apps
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και πρέπει να ξέρεις πώς θα προστατευτείς από τους scammers 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούν πλέον dating apps. Και πραγματικά, από τη μία πλευρά οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν κάνει το «παιχνίδι» του φλερτ πιο διασκεδαστικό. Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα της Statista, περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν dating apps για το 2022.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο διαδικτυακός κόσμος είναι ένα ασφαλές μέρος. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου. Και δεν είναι τυχαίο πως συνεχώς αυξάνονται τα διαδικτυακά dating scams, επίσης γνωστά ως «ρομαντικές απάτες». Ουσιαστικά, αποτελούν μορφές εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου, και πιο συγκεκριμένα μέσω ενός online dating site ή app, και συμβαίνουν όταν οι scammers υιοθετούν ψεύτικες προσωπικότητες προκειμένου να εξαπατήσουν όποιον θέλουν και να του κλέψουν χρήματα – αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του.

Και επειδή η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει, αυτά είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις για να προστατευτείς από κάποιον scammer, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή την εφαρμογή.

Τι πρέπει να προσέχεις στα dating apps

Προσπαθεί να σε πείσει να μιλήσετε γρήγορα σε άλλη πλατφόρμα

Τα online dating apps διαθέτουν συχνά ομάδες εξυπηρέτησης πελατών που παρακολουθούν την περίεργη συμπεριφορά κάποιου χρήστη. Εάν παρατηρήσουν ότι ένας χρήστης στέλνει το ίδιο μήνυμα σε πολλούς χρήστες ή οποιαδήποτε άλλη ασυνήθιστη δραστηριότητα, μπορεί να το επισημάνουν ως ύποπτο. Για να το αποφύγουν αυτό, οι scammers προσπαθούν να σε πείσουν να μιλήσετε σε άλλη πλατφόρμα, όπως το WhatsApp ή κάτι παρόμοιο.

Η συζήτηση γίνεται πολύ γρήγορα ρομαντική

Ένας scammer μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα τη συζήτηση. Ναι, θα ξεκινήσει να σε βομβαρδίζει με υπερβολικά κομπλιμέντα, θα σου λέει πράγματα όπως «είσαι η αδελφή ψυχή μου» και ότι δεν έχει νιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα σημάδια, μην τα παραβλέψεις.

Σου κάνει πολλές προσωπικές ερωτήσεις

Όσα περισσότερα γνωρίζει για σένα, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να σε χειραγωγήσει. Ή τουλάχιστον, αυτό πιστεύει. Ένας scammer θα σκαρφιστεί επίσης μια ιστορία για τον εαυτό του και μπορεί να σε προσκαλέσει να ξεκινήσετε μια τηλεφωνική ομιλία, για να έρθετε ακόμα πιο κοντά.

Ξεχνάει όσα σου λέει

Σου λέει ψέματα και είναι πολύ εύκολο να τα ξεχάσει. Και για αυτό, πρέπει να είσαι καχύποπτος/η. Επίσης, οι scammers λειτουργούν μερικές φορές σε ομάδες, με διαφορετικά άτομα να κρύβονται πίσω από μία ταυτότητα.

Η φωτογραφία στο προφίλ του είναι σχεδόν ψεύτικη

Οι scammers χρησιμοποιούν ελκυστικές φωτογραφίες προφίλ. Αν μια φωτογραφία προφίλ φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι απλό να ελέγξεις αν η εικόνα είναι πραγματική. Μια αναζήτηση της εικόνας στο Google, θα σου δείξει αν η εικόνα του προφίλ του έχει χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε αλλού στο διαδίκτυο.

Αντιγράφει κείμενα από αλλού

Ένας scammer συχνά δεν μπαίνει στον κόπο να γράψει το κείμενο ή τα μηνύματα που στέλνει, αλλά τα αντιγράφει από άλλους ιστότοπους ή προφίλ γνωριμιών. Για να το ελέγξεις, μπορείς να αντιγράψεις το κείμενο και να το ψάξεις στο ίντερνετ.

Δεν θέλει να κάνετε βιντεοκλήση ή να συναντηθείτε από κοντά

Πάντα θα βρίσκει έναν λόγο για να μη συναντηθείτε από κοντά. Ένας scammer προσπαθεί να καλλιεργήσει σχέσεις από απόσταση, και έχει πάντα μια δικαιολογία για να μην συναντήσουν το άτομο με το οποίο αλληλεπιδρούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.