
Το να είσαι single έχει πολλά θετικά. Όλοι ξέρουμε πως το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου μπορεί να σε κάνει να αναπτυχθείς προσωπικά. Και προφανώς, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην βρίσκεσαι σε σχέση — κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό και τις δικές του προτεραιότητες. Ωστόσο, αν νιώθεις πως, παρά την πρόθεσή σου να γνωρίσεις κάποιον και να χτίσεις μια ουσιαστική σχέση, παραμένεις για καιρό στο «στάδιο της γνωριμίας» χωρίς εξέλιξη, ίσως να αξίζει να δεις τι μπορεί να σε κρατά πίσω. Όχι ως κριτική, αλλά ως ευκαιρία για ενσυνείδητη αλλαγή και κατανόηση του εαυτού σου.
Η αναζήτηση της αγάπης μπορεί καμιά φορά να μοιάζει με λαβύρινθο — ειδικά όταν οι προσπάθειες δεν οδηγούν πουθενά. Αν αναρωτιέσαι γιατί οι σχέσεις σου δεν προχωρούν ή γιατί νιώθεις «κολλημένος» στο ίδιο σημείο, ίσως ήρθε η ώρα να στρέψεις την προσοχή σου προς τα μέσα. Δεν σημαίνει ότι κάτι κάνεις λάθος, αλλά πολλές φορές οι σχέσεις ξεκινούν από εμάς τους ίδιους — από τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τη σύνδεση.
5 λόγοι για τους οποίους είσαι single, ενώ θέλεις το αντίθετο
- Έχεις μη ρεαλιστικά στάνταρ
Σύμφωνα με τη σύμβουλο ζευγαριών και ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια Άναμπελ Κνάιτ, πολλοί άνθρωποι που είναι «χρόνια μόνοι» έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της αγάπης, επηρεασμένη συχνά από τα social media ή τις ταινίες. Έτσι, μπορεί να απορρίπτουν πιθανούς συντρόφους επειδή δεν πληρούν μια «λίστα» χαρακτηριστικών ή επειδή δεν νιώθουν άμεση, τρελή έλξη. Τα στάνταρ είναι σημαντικά, προφανώς. Αλλά η τελειομανία μπορεί να γίνει αμυντικός μηχανισμός που απομακρύνει την οικειότητα.
- Υψώνεις «τείχη»
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υποσυνείδητος φόβος να πληγωθείς – ειδικά αν το έχεις ξαναζήσει – μπορεί να σε οδηγήσει στο να αποφεύγεις το να ανοιχθείς συναισθηματικά, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για μια υγιή σχέση. Η Άναμπελ λέει ότι «κάποιοι άνθρωποι μένουν μόνοι επειδή συνδέουν την οικειότητα με απώλεια, προδοσία ή απόρριψη. Ως αποτέλεσμα, είτε αποφεύγουν τελείως τις σχέσεις είτε διατηρούν επιφανειακές επαφές που δεν εμβαθύνουν ποτέ». Η αληθινή σύνδεση απαιτεί συναισθηματικό ρίσκο – ένα βήμα που πολλοί διστάζουν να κάνουν.
- Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όσοι δυσκολεύονται να βρουν την αγάπη, συχνά κουβαλούν βαθιά, υποσυνείδητα αρνητικά πιστεύω για τον εαυτό τους και τους άλλους, τα οποία κάνουν τη σχέση να μοιάζει είτε επικίνδυνη είτε αδύνατη. Αυτά τα πιστεύω – όπως «δεν είμαι αρκετός/ή» ή «δεν με θέλουν» – έχουν συχνά ρίζες σε παιδικά τραύματα και μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητα για σύνδεση. Εκτός του ότι δυσκολεύει την έναρξη μιας σχέσης, η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να καταστρέψει και μια υπάρχουσα σχέση, καθώς «το άτομο διδάσκει άθελά του τον σύντροφο να το αντιμετωπίζει σαν να μην έχει σημασία».
- Διαλέγεις λάθος συντρόφους
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει και στην επιλογή ακατάλληλων συντρόφων. Συχνά, πολλοί άνθρωποι επηρεασμένοι από τα πρώιμα οικογενειακά πρότυπα, τείνουν ασυνείδητα να επιλέγουν συντρόφους που αναπαράγουν παλιά, άλυτα ζητήματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι διαλέγουν ξανά και ξανά συντρόφους που είναι συναισθηματικά απόμακροι ή σχέσεις με χάος και ανασφάλεια. Χωρίς αυτογνωσία ή θεραπεία, αυτοί οι κύκλοι επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.
- Δεν έχεις χώρο για σχέση
Κάποιες φορές, πρέπει να σκεφτείς: Είμαι σίγουρος/η ότι υπάρχει χώρος για μια σχέση στη ζωή μου, είτε πρακτικά είτε συναισθηματικά; Μπορεί να δουλεύεις για ώρες ή να έχεις βολευτεί σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Μπορεί να νομίζεις ότι θέλεις σχέση, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπαίνεις σε καταστάσεις όπου είναι ρεαλιστικό να δημιουργηθούν νέες γνωριμίες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.