WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς να επιβιώσεις από το δράμα της παρέας χωρίς να χρειαστεί να διαλέξεις "στρατόπεδο"


JTeam

18 Μαΐου 2025

Πώς να επιβιώσεις από το δράμα της παρέας χωρίς να χρειαστεί να διαλέξεις "στρατόπεδο"
shutterstock
Οι σχέσεις εξελίσσονται και οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται, τελικά, εκεί που τα πράγματα... περιπλέκονται.

Τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει περισσότερο την ισορροπία μιας παρέας από μια εσωτερική ρήξη μεταξύ δύο μελών της. Όταν το δράμα χτυπά, το δίλημμα για τα υπόλοιπα άτομα της παρέας είναι υπαρκτό και πολύπλοκο: να κρατήσουν ουδέτερη στάση με κίνδυνο να φανεί ότι δεν παίρνουν θέση ή να ευθυγραμμιστούν με το ένα μέρος, ρισκάροντας να χάσουν φίλους και την αίσθηση ενότητας.

Η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ενσυναίσθηση και, κυρίως, σεβασμό τόσο προς τις εμπλεκόμενες πλευρές όσο και προς τον εαυτό μας. Σύμφωνα με το Self, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας παρουσιάζουν έξι βασικές στρατηγικές για να αντιμετωπήσετε τη διαμάχη, χωρίς να προδώσετε τις αξίες σας και χωρίς να ρίξετε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

1. Εκτιμήστε πόσο σημαντική είναι για εσάς κάθε φιλία

Η ουδετερότητα δεν σημαίνει απάθεια. Πριν βιαστείτε να “πάρετε αποστάσεις”, αναρωτηθείτε: Ποιες από αυτές τις φιλίες είναι ουσιαστικές για εμένα; Μήπως πρόκειται για έναν παιδικό φίλο που έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο ή για μια νέα γνωριμία που, παρά τη φρεσκάδα της, έχει δημιουργήσει προσδοκίες; Η ψυχολόγος Joy Harden Bradford εξηγεί πως το δίκτυο των σχέσεων δεν είναι ισότιμο – και αυτό δεν είναι κακό. Το να δίνετε προτεραιότητα στη δική σας αλήθεια δεν σας καθιστά άδικους, αρκεί να το διαχειρίζεστε με ευγένεια και ενσυναίσθηση.

2. Μην προσπαθείτε να γίνετε ειρηνοποιός για να νιώσετε καλύτερα

Η ανάγκη να "σώσουμε την παρέα" μπορεί να γίνει παγίδα. Το να πιέζετε τους άλλους να συμφιλιωθούν για να ησυχάσετε εσείς δεν είναι λύση. Αντ' αυτού, κάντε έναν διακριτικό έλεγχο: είναι και οι δύο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης; Αν όχι, σεβαστείτε το. Όπως λέει η θεραπεύτρια Barbie Atkinson, το να πιέζεις κάποιον να συγχωρήσει όταν δεν είναι έτοιμος μπορεί να είναι σχεδόν τόσο πληγωτικό όσο η αρχική σύγκρουση.

3. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους, χωρίς να ενισχύετε το κουτσομπολιό

Το να είστε εκεί για κάποιον δεν σημαίνει να γίνεστε το αυτί των παραπόνων για τον “αντίπαλο”. Μπορείτε να δείξετε κατανόηση χωρίς να πάρετε θέση: «Καταλαβαίνω ότι είσαι πληγωμένος, αλλά δε νιώθω άνετα να συζητάμε για τον άλλον όταν δεν είναι παρών». Έτσι, κρατάτε μια σταθερή γραμμή ηθικής – και ενισχύετε την αξιοπιστία σας.

4. Μην ενθαρρύνετε το κουτσομπολιό μέσα στην παρέα

Όταν η φιλία μετατρέπεται σε... τηλεοπτικό ριάλιτι, εύκολα γλιστράμε στον ρόλο του σχολιαστή. Αλλά αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να συζητάτε τι είπε ποιος σε ποιον, εστιάστε στη μεγάλη εικόνα: «Τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε ενωμένοι;». Η ενήλικη φιλία χρειάζεται ωριμότητα – όχι δράμα.

5. Ενημερώστε τους όταν είναι και οι δύο καλεσμένοι και αφήστε την απόφαση σε αυτούς

Αν οργανώνετε μια έξοδο ή μια γιορτή, μη μπαίνετε στον πειρασμό να αποκλείσετε κάποιον «για να μη γίνει σκηνή». Επικοινωνήστε διακριτικά και ειλικρινά με κάθε μέρος, ενημερώστε για την παρουσία του άλλου και δώστε του χώρο να επιλέξει. Η διαφάνεια μπορεί να είναι άβολη, αλλά είναι η μόνη τίμια επιλογή.

6. Επιλέξτε δραστηριότητες που κατευνάζουν την ένταση

Αν τελικά και οι δύο βρεθούν στην ίδια εκδήλωση, αποφύγετε τις μικρές, έντονα προσωπικές συγκεντρώσεις. Όσο πιο μεγάλη και δραστήρια η παρέα, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση. Προτιμήστε οργανωμένες δραστηριότητες: επιτραπέζια, escape room, προβολή ταινίας ή κάποιο workshop. Αν η ένταση εμφανιστεί, ένα απλό, σταθερό redirect μπορεί να σώσει τη βραδιά: «Ας το αφήσουμε αυτό για άλλη στιγμή – είμαστε όλοι εδώ για να περάσουμε καλά».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.