
Η Τζένι Ο' Χάρα έκανε sign up σε μια εφαρμογή γνωριμιών για να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της. Είχε μόλις βγει από έναν γάμο 20 ετών και δεν πίστευε ότι κάποιος θα την έβρισκε ξανά ελκυστική. Ένας φίλος της πρότεινε να δοκιμάσει να γνωρίσει κάποιον από τα social, οπότε δημιούργησε ένα προφίλ στο Facebook. Λέει ότι την έκανε να αισθάνεται καλύτερα το γεγονός ότι άρεσε σε κάποιον, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ.
Κάποια στιγμή, άντρες με τους οποίους μιλούσε της ζήτησαν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου. «Ποτέ δεν θα έλεγες κάτι τέτοιο σε κάποιον αν καθόσουν σε ένα μπαρ μαζί του», είπε εκείνη όπως διαβάζουμε στην Washington Post. Η Τζένι Ο' Χάρα συγκαταλέγεται μεταξύ των περίπου 95,6 εκατομμυρίων ατόμων 18 ετών και άνω που έχουν χρησιμοποιήσει ιστοσελίδες ή εφαρμογές γνωριμιών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών SSRS. Και δεν είναι η μόνη που έβλεπε τη διάθεσή της να πέφτει, όσο περισσότερο βρισκόταν στο διαδίκτυο.
«Η εμπειρία μου με τους ασθενείς που είναι σε εφαρμογές γνωριμιών είναι ότι αυτό οδηγεί σε κόπωση, ότι οι άνθρωποι απλά εξαντλούνται», δήλωσε ο Πολ Λ. Χοκεμέγιερ ψυχοθεραπευτής από τη Νέα Υόρκη, ειδικός στον γάμο. «Παίρνει πολλή ενέργεια. Καταναλώνει πολύ χρόνο. Καταναλώνει πολλά συναισθήματα. Και υπάρχει τεράστια πιθανότητα απόρριψης». Κι αυτό που είπε, φαίνεται και στα δεδομένα. Το 2022, 3 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή γνωριμιών, ενώ περίπου το 9% ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν έναν τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε το Pew Research Center.
Σύμφωνα με τη SSRS, το Tinder είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών στην Αμερική. (Η Pew αναφέρει ότι περίπου το 14% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ δηλώνουν ότι το έχουν χρησιμοποιήσει.) Ενώ το Tinder ήταν επίσης το πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων 18 έως 49 ετών, το Match ήταν η προτιμώμενη εφαρμογή μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, διαπίστωσε η SSRS.
Εφαρμογές γνωριμιών vs ψυχική υγεία
Η δημοτικότητα των dating apps, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί μόνο με θετικές εμπειρίες, και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την ψυχική υγεία. Γιατί; Γιατί, αρχικά οι χρήστες μπορεί να εθίζονται στις εφαρμογές και στην έξαρση της ντοπαμίνης που παίρνουν όταν κάποιος που τους ενδιαφέρει τους απαντά. «Υποβιβάζονται σε σχέσεις σαν συναλλαγές και για τους ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές της ψυχικής υγείας, που είναι βασικά όλοι όσοι βλέπω, όσο βαθύτερο είναι το επίπεδο κατάθλιψης, όσο βαθύτερο είναι το επίπεδο άγχους, τόσο βαθύτερο φαίνεται να είναι το επίπεδο ενασχόλησής τους με αυτές τις εφαρμογές», είπε ο Πολ Λ. Χοκεμέγιερ.
Οι άνθρωποι στις εφαρμογές γνωριμιών αναζητούν διαρκώς την επιβεβαίωση και μια έξαρση ντοπαμίνης και σεροτονίνης που δεν συμβαίνει, κι αν συμβεί, είναι φευγαλέα και τους κάνει να θέλουν να επιστρέψουν για περισσότερα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι στο online dating οι άνθρωποι μερικές φορές αισθάνονται μη ελκυστικοί ή ανάξιοι. Οι εφαρμογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα τη συναισθηματική ανάπτυξη για να τοποθετήσουν μια τέτοια απόρριψη σε ένα πλαίσιο, είπε.
Πάντως, αφού η Τζένι Ο' Χάρα έχασε την πίστη της μετά την αρχική της εμπειρία, άλλαξε το προφίλ της και άρχισε να ακολουθεί κάτι που ονομάζεται μέθοδος γνωριμιών «Burned Haystack», η οποία επινοήθηκε από την Τζένι Γιάνγκ, συγγραφέα και αναπληρώτρια κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Green Bay. Σύμφωνα με αυτήν τη μέθοδο, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν σύντροφο αν καθορίσουν τι θέλουν στο προφίλ τους και απέχουν από το να βγαίνουν ραντεβού -και ίσως φτάσουν στο σημείο να μπλοκάρουν, με όποιον δεν ταιριάζει στα κριτήρια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.