WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή του Έλληνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2011

shutterstock_66218584.jpg

Η διατροφολόγος Ρένα Διπλάρη αναλύει τη σχέση της διατροφής με τη χοληστερόλη-σακχαρώδη διαβήτη.

Τι είναι η χοληστερίνη;Χοληστερίνη είναι μία λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και απορροφάται από τον οργανισμό μέσω τροφών. Γίνεται επικίνδυνη σε μεγάλη ποσότητα στο αίμα κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών. Είναι υπεύθυνη για την αρτηριοσκλήρυνση που είναι η πιο γνωστή αιτία στηθάγχης με κατάληξη σε έμφραγμα. είναι στην εποχή μας πολύ συχνή και σε αυτή οφείλονται πολλές ασθένειες. Διακρίνεται σε ενδογενή, αυτή που παράγεται στο συκώτι και στα τοιχώματα του εντέρου και την εξωγενή. Για την αύξηση της χοληστερίνης παίζουν μεγάλο ρόλο ο τρόπος διατροφής και μαγειρέματος. Πρέπει να αποφεύγουμε τα κρυμμένα λίπη ενώ πρέπει να καταναλώνουμε ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες που έχουν αντιθρομβωτική δράση.Τι είναι προ-διαβητική κατάσταση; Είναι αυτό που λέμε μεταβολικό σύνδρομο δηλαδή λίγο σάκχαρο, λίγο χοληστερίνη μαζί με περισσότερα κιλά είναι και αυτό υπεύθυνο και υπάρχει στα περισσότερα άτομα που έχουν πάθει έμφραγμα. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με την διατροφή.Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης; Χαρακτηρίζεται σε μερική ή πλήρης έλλειψη ινσουλίνης ούτως ώστε να διαταράσεται ο κύκλος μεταβολισμού των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Για να αδυνατίσουν οι διαβητικοί πρέπει να παίρνουν περιορισμένες θερμίδες αλλά διατροφικά να είναι επαρκής. Η απώλεια βάρους ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.Τι είναι υπέρταση; Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Υψηλές προσλήψεις νατρίου και ζάχαρης συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης του αίματος. Τα φλαβονειδή συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης γιατί ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Π.χ. μήλα, πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί ,φασόλια, κακάο, μαύρη σοκολάτα. Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα συμβάλλουν επίσης στην μείωση της κακής χοληστερίνης και αυξάνουν την καλή.Aλήθεια, πως τρώει ο Έλληνας; Ο Έλληνας τρώει παρορμητικά όπως είναι και το μεσογειακό του ταπεραμέντο. Τρώει ότι βρει μπροστά του, δεν θυμάται τι έφαγε το μεσημέρι και πολύ περισσότερο χθες το βράδυ και φυσικά δεν τρώει για να χορτάσει.Πόσο ευθύνεται το πρόχειρο φαγητό; Το πρόχειρο φαγητό είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί ο Έλληνας έχει μάθει να αγοράζει ότι βρει μπροστά του χωρίς να ελέγχει με τι υλικά και τρόπο έχει παρασκευαστεί. Εάν πεινάσει και είναι εκτός σπιτιού μπορεί να φάει κάτι πρόχειρο ένα γιαούρτι ή να ζητήσει να του φτιάξουν ένα φυσικό χυμό ή ακόμα και από το περίπτερο να πάρει παστέλι ή μπισκότα δημητριακών κάποιας γνωστής εταιρεία.Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών μας;Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το τι πουλάνε στα σχολεία. Επειδή ασχολούμαι με παιδιά προτείνω στους γονείς να ετοιμάζουν οι ίδιοι ότι πρέπει να φάει το παιδί και όχι χρήματα και σε ένα βαθμό το έχω καταφέρει. Εάν είχα παιδιά θα ήμουν πολύ αυστηρή όπως πολύ αυστηρή είμαι και με τον εαυτό μου. Θα πήγαινα στο σχολείο όπως έχουν κάνει πολλοί γονείς που γνωρίζω να δω τι πουλάνε και να προτείνω στο παιδί μου το καλύτερο που υπάρχει εκεί π.χ. ένα κουλούρι και ξέρω γονείς που το έχουν κάνει. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διατρέφονται σωστά να αποκτήσουν διατροφική συνείδηση γιατί αυτή θα τους ακολουθήσει για όλη τους τη ζωή. Ο υπερσιτισμός στη παιδική ηλικία συνοδεύεται από ένα υπερβολικό αριθμό λιποκυττάρων που παραμένει σταθερός και ακόμη προδιαθέτει για παχυσαρκία κατά την ενηλικίωση. Ευχαριστούμε πολύ τη διατροφολόγο Ρένα Διπλάρη (τηλ. επικοινωνίας 210 7229773 & 695526487)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.