WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παράγοντες που σας φέρνουν κούραση


8 Ιανουαρίου 2013

Τι σας κλέβει την ενέργεια σας;

Κάποιες φορές η κούραση είναι σαν να έχει κατασκηνώσει στο σώμα και στο μυαλό σας και αρνείται να σας εγκαταλείψει. Ακόμα κι όταν συμπληρώνετε 8 ώρες ύπνου νιώθετε πως λειτουργείται σε safe mode. Να μερικοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν αυτή την κατάπτωση και την έλλειψη ενέργειας.

Αφυδάτωση: Αν ανήκετε και εσείς στο μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν πίνει αρκετά υγρά, τότε αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που νιώθετε και κουρασμένοι. Ακόμα και μια ελαφριά αφυδάτωση που οδηγεί στην μείωση κατά 3% του σωματικού σας βάρους, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πνευματικά κουρασμένοι και να επηρεάζει την συγκέντρωση σας. Ενισχύστε τον οργανισμό σας με μερικά ποτήρια νερό για να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας.

Τεχνολογία: Η συνεχή χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και το ξύπνημα μέσα στη νύχτα εξαιτίας κάποιου μηνύματος ή email μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο σας, ενώ οι μπλε αποχρώσεις στην οθόνη μπερδεύουν την ορμόνη του ύπνου, την μελατονίνη. Χαμηλώστε το κινητό πριν κοιμηθείτε και μη το τσεκάρετε μέσα στο σκοτάδι.

Φάρμακα: Η κούραση και η κατάπτωση μπορεί κάλλιστα να είναι οι παρενέργειες κάποιου φαρμάκου που λαμβάνετε. Ως κλέφτες τις ενέργειας έχουν χαρακτηριστεί κάποιες αντικαταθλιπτικές ουσίες, αλλά και φάρμακα για τον πονοκέφαλο ή την υπέρταση. Εάν μόλις έχετε ξεκινήσει να λαμβάνετε το φάρμακο και έχετε τέτοια συμπτώματα απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Σκληρή προπόνηση: Εάν συνηθίζετε να τα δίνετε όλα στο γυμναστήριο συχνά ακολουθώντας μια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά με σταθερό ρυθμό είναι πιθανόν να γεμίζετε το σώμα σας με κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Προτιμήστε την άσκηση με διαλλείματα και εναλλαγές στην ένταση.

Χαμηλό σίδηρο: Είναι το μέταλλο που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα μας και καθαρίζει τα κύτταρα μας. Η έλλειψη του κάνει το σώμα να δυσκολεύεται να λειτουργήσει ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αναιμία. Ένα απλό τεστ αίματος θα σας δώσει την απάντηση για τα επίπεδα του σιδήρου σας, ενώ ένα συμπλήρωμα θα ενισχύσει τα αποθέματα του στο σώμα σας.

Πηγή: www.womanshealth.com

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.