WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο αναπάντεχος εχθρός


12 Απριλίου 2013

Και ποιoς από εμάς δεν έχει έρθει κάποια στιγμή στη ζωή του μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, σε ένα δυσβάσταχτο γεγονός, σε μία στρεσογόνο κατάσταση.

Ποιoς από εμάς δεν έχει νιώσει άγχος, δύσπνοια, ζάλη, τάση προς έμετο, αναπάντεχα και ξαφνικά.. Καταστάσεις που δημιουργούν αγωνία και ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το τι συμβαίνει και σώμα και πνεύμα βιώνουν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και έρχεται αντιμέτωπο με αυτά τα ανησυχητικά συμπτώματα.. Να είναι συμπτώματα εγκεφαλικού, εμφράγματος ή επιληψίας; Κι όμως αυτός ο εχθρός που χτυπά ξαφνικά και απροειδοποίητα είναι απλά μια κρίση πανικού. Μπορούν να εμφανιστούν ποικίλα συμπτώματα, ψυχολογικά και σωματικά με κυρίαρχα, την έντονη δύσπνοια, ταχυκαρδία, ανεβασμένη πίεση, ζάλη, πονοκέφαλος, αναγούλα αλλά και φόβος για θάνατο, πανικός, τρέμουλο, κλειστοφοβία. Δεν είναι ανάγκη να εμφανιστούν όλα ταυτόχρονα, συνήθως όμως συνυπάρχουν τέσσερα μαζί.

Όταν ο αιφνίδιος εχθρός εμφανιστεί, πρέπει να ξέρουμε να τον αναγνωρίζουμε και να ξέρουμε πως είναι κάτι που αν ηρεμήσουμε θα φύγει και δεν προκαλεί θάνατο. Πολλές φορές, από το φόβο του επικείμενου αποτελέσματος της κρίσης, αυτή επιδεινώνεται και όταν ολοκληρώνεται προκαλείται ξανά και ξανά, ως μέρους ενός φαύλου κύκλου. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση πανικού είναι ένα κουδούνι που ηχεί στα αφτιά του παθόντα και του δείχνει πως κάτι μέσα του δεν πάει καλά. Θεωρείται ψυχολογικό φαινόμενο, παρόλο που εκδηλώνει ψυχοσωματικά συμπτώματα, κι έτσι ο αρμόδιος για τη διερεύνηση και τη λύση του γρίφου είναι ο ψυχολόγος, ο οποίος θα προσπαθήσει μαζί με τον πάσχοντα να εντοπίσει την αιτία της επίσκεψης του επίμονου εχθρού, με σκοπό να την καταπολεμήσει και να επανδρώσει τον πελάτη του, με τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να κερδίζει τις μάχες.

Όπως και να ‘χει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο φόβος φέρνει φόβο. Ακόμη, καλό είναι να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που κατακλύζουν μυαλό και ψυχή, με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε.. Όσο περισσότερα προβλήματα μαζεύονται μέσα μας, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτά να θελήσουν να βγουν με τη μορφή μιας κρίσης πανικού. Ακόμη, επειδή ο άνθρωπος λειτουργεί ως σύστημα, όταν διαταραχθεί, για οποιοδήποτε λόγο, η ισορροπία του, αισθάνεται την αταξία και την αναταραχή μέσα του. Αισθάνεται την πάλη και μια έντονη ανάγκη για ηρεμία και επικράτηση της ισορροπίας ξανά.

Καταλήγουμε λοιπόν στο γεγονός πως, η κρίση πανικού είναι ένας εχθρός που εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά έχει βαθιές αιτίες και μπορεί να καταπολεμηθεί αρκεί να υπάρχει θέληση, δύναμη και αποδοχή. Μπορεί να ξανασυμβεί αλλά μπορεί και όχι…

Eυχαριστούμε τη ψυχολόγο, Κουρτίδου Μαρία, [email protected]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.