WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τελικά τα συμπτώματα του αυτισμού;


18 Σεπτεμβρίου 2013

AYTISTIKO.jpg

Ο αυτισμός ανήκει στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. 

Τα συμπτώματα του αυτισμού, μπορούν να διακριθούν από ελάχιστα έως και πάρα πολλά, τα οποία διαφοροποιούνται σε ένταση, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται και σχετίζονται με το νοητικό δυναμικό και το επίπεδο λόγου του ατόμου. Δεν παραμένουν σταθερά στο χρόνο, αλλά λόγω της νευρολογικής ωρίμανσης του ατόμου, της κοινωνικής εμπειρίας, της εκπαίδευσης και των περιβαλλοντικών επιδράσεων, εξελίσσονται. Εκτός από τις ελλείψεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση, τα παιδιά με αυτισμό, χαρακτηρίζονται από ποιοτικό και ποσοτικό έλλειμμα στην επικοινωνία (λεκτική και μη) και αυτό σχετίζεται και με την ανάπτυξη του προφορικού λόγου που πραγματοποιείται με σημαντική καθυστέρηση.

Παρουσιάζουν δυσκολίες στις πραγματολογικές πτυχές της γλωσσικής ανάπτυξης και αυτά που αναπτύσσουν προφορικό λόγο, παρουσιάζουν ιδιορρυθμίες και δυσκολίες στη συζήτηση, δυσκολίες στην άρθρωση και στη διήγηση ιστοριών, ασυνήθιστη προσωδία, λάθη όταν χρησιμοποιούν προσωπικές αντωνυμίες, ιδιοσυγκρασιακό λόγο και άμεση και επιβραδυνόμενη ηχολαλία, καθώς υπάρχουν και αρκετά παιδιά που δεν αναπτύσσουν καν προφορικό λόγο. Εμφανίζουν μεγάλες δυσκολίες στις δεξιότητες μίμησης, που είναι πολύ σημαντικό μέσο μάθησης νέων αντιδράσεων και που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης, προφορικού λόγου και παιχνιδιού.

Αναφορικά με τις στερεοτυπικές και τελετουργικές συμπεριφορές, εμφανίζουν τέτοιες αντιδράσεις με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα σε σχέση με άλλες διαταραχές και αυτές οι συμπεριφορές εμφανίζονται κυρίως σε τομείς όπως η ομιλία, η κίνηση, η γεύση, η αφή και η οσμή. Επιπροσθέτως, τα αυτιστικά άτομα, έχουν περιορισμένα και πολλές φορές ασυνήθιστα ενδιαφέροντα και αντιστέκονται έντονα στη αλλαγή.

Σε πολλούς τομείς της γνωστικής ανάπτυξης επίσης υστερούν τα αυτιστικά παιδιά, αφού το 75% αυτών παρουσιάζουν και νοητική υστέρηση, με το 1/3 αυτών να παρουσιάζει νοητική υστέρηση σοβαρής μορφής, ένα άλλο 1/3 μέση νοητική υστέρηση και ένα άλλο 1/3 να έχει μεγαλύτερο του 70 δείκτη νοημοσύνης. Επίσης, έχουν επιλεκτική προσοχή και πολλές φορές δε μπορούν να γενικεύσουν δεξιότητες ή να ξεχωρίζουν σημαντικές πληροφορίες, αγνοώντας τις μη- σημαντικές.

Άλλα συμπτώματα ή χαρακτηριστικά ενός παιδιού με αυτισμό, που όμως δεν είναι απαραίτητα για τη διάγνωση, είναι η απουσία ευελιξίας της σκέψης, γεγονός που τα οδηγεί σε τελετουργικές συμπεριφορές, που υιοθετούν τόσο έντονα, ώστε οδηγούνται σε εμμονική ενασχόληση. Επιπλέον, χαρακτηρίζονται πολλές φορές από διαταραχή της βλεμματικής επαφής και του οπτικού ελέγχου, από προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης, αλλά και από ασυνήθιστες και πολλές φορές έντονες αντιδράσεις σε αισθητηριακές εμπειρίες. Για παράδειγμα, σε κάποια οπτικά ερεθίσματα, μπορεί να αντιδράσουν με πανικό, δυσφορία ή και ασυνήθιστο ενθουσιασμό. Τέλος, μπορεί να χαρακτηρίζονται από ακατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις (όπως έλλειψη φόβου, μπροστά σε καταστάσεις ρεαλιστικού κινδύνου), διαταραχές στη σωματική ανάπτυξη και σε φυσικές λειτουργίες (όπως, μηρυκασμός και έμετος, έλλειψη ύπνου, έλλειψη ναυτίας μετά από συνεχείς σβούρες) και ιδιαίτερες ικανότητες (πολύ καλή μνήμη, ιδιαίτερες μαθηματικές ικανότητες κ.ά.).

Όπως γίνεται κατανοητό, τα συμπτώματα είναι πολλά και μπορεί να διαφοροποιούνται αρκετά από άτομο σε άτομο. Σημασία βέβαια έχει να κατανοήσουμε πως, ο αυτισμός δεν ισούται με ασθένεια, αλλά με διαφορετικότητα. Η αποδοχή και μόνο αυτού, κάνει τη διαφορά και στη θεραπεία και στην πορεία, όχι μόνο του αυτιστικού παιδιού, αλλά και όλης της οικογένειας.

 Ευχαριστούμε την Κουρτίδου Μαρία, Ψυχολόγος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.