WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παραμύθια: Θησαυρός ή εχθρός;


12 Νοεμβρίου 2013

Το πιο ισχυρό όπλο των γονέων απέναντι στα παιδιά, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, διαφόρων ειδικοτήτων, που ασχολούνται με παιδιά είναι τα παραμύθια.

Ηρεμούν το παιδί, το νουθετούν και ενίοτε οι ήρωες των, χρησιμεύουν ως παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή για το παιδί. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ ποιες είναι ακριβώς οι συνέπειες του κάθε παραμυθιού για το ίδιο το παιδί, που ακούει την ιστορία και όχι για το γονιό που την εξιστορεί;

Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει πολύς λόγος για τα παραμύθια και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η πιο σημαντική είναι πως, το παραμύθι βοηθά στην συγκέντρωση και εστίαση της προσοχής του παιδιού, στη ροή της ιστορίας. Ως εκ τούτου, καταλαβαίνουμε πόσο βοηθούν παιδιά με διάσπαση προσοχής, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Επιπλέον, το παραμύθι περνάει μηνύματα στα παιδιά, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο, καθώς η συμβουλή περνιέται από το γονιό ως μέρος της ιστορίας, αναιρώντας κάθε αντίδραση από μέρος του παιδιού. Επιπροσθέτως, το παιδί, ως επί το πλείστον, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της ανυπακοής του ήρωα στο γονιό, γεγονός που αποτρέπει το ίδιο να πράξει ανάλογα (πχ. Η κοκκινοσκουφίτσα δεν άκουσε τη μητέρα της, με άσχημες συνέπειες).

Από την άλλη μεριά, πολλά παιδιά καταλήγουν να φοβούνται διάφορους ήρωες των παραμυθιών, που συνήθως είναι ζώα, όπως ο λύκος. Πολλές φορές, ο φόβος γενικεύεται και σε άλλα ζώα που μοιάζουν με αυτό που καθαρά φοβάται το παιδί, όπως πχ. στην περίπτωση του λύκου, καταλήγει να φοβάται και τα μεγάλα σκυλιά, μετέπειτα μπορεί να εκδηλώσει φοβία και προς τα μικρού μεγέθους σκυλιά, γιατί μοιάζουν στα μεγάλα, τα οποία με τη σειρά τους μοιάζουν στο λύκο.

Πολύ μεγάλη προσοχή, από μέρους των γονιών, χρειάζεται και στην περίπτωση που και οι ίδιοι συνθέτουν ένα παραμύθι. Προσοχή στον ήρωα, στα μηνύματα που περνιούνται, στις συνέπειες κάποιων πράξεων του ήρωα. Κυρίως οι γονείς, θα πρέπει να προσέξουν, τι είδους μηνύματα περνάνε σχετικά με τη μητρική, πατρική και αδερφική φιγούρα, καθώς σε αυτές το παιδί παρουσιάζει πάντα μεγάλη ευαισθησία.

Έτσι λοιπόν, χρειάζεται προσοχή στη σύνθεση αλλά και στη χρησιμοποίηση των ήδη διαδεδομένων παραμυθιών. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραμύθια, για συγκεκριμένες ηλικίες και συμπεριφορές. Μην ξεχνάμε πως, τα παραμύθια είναι θησαυρός και μπορούν να έχουν ευεργετικές ιδιότητες σε ποικίλα θέματα που αφορούν τα παιδιά, αρκεί να χρησιμοποιούνται με προσοχή, με γνώμονα τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Ευχαριστούμε την Κουρτίδου Μαρία, ψυχολόγος, [email protected], 2531085550.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.