WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φροντίστε περισσότερο τον εαυτό σας


8 Μαρτίου 2014

Βάζοντας τη διατροφή στην αρχή της λίστας των προτεραιοτήτων σας.

Ο Μάρτιος δεν σηματοδοτεί μόνο την αρχή της άνοιξης, αλλά γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στη σημερινή εποχή η γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους, είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Επίσης, προσπαθεί να είναι χαμογελαστή, να έχει πάντα διάθεση, και να φροντίζει την  οικογένεια της καθημερινά. Με τόσες πολλές δραστηριότητες που έχει η σύγχρονη γυναίκα, πολλές φορές καταλήγει να βάζει την φροντίδα της διατροφή της στο τέλος της λίστα των προτεραιοτήτων. Αυτό συνήθως σημαίνει πρόχειρες και γρήγορες διατροφικές επιλογές, που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετα κιλά και μακροχρόνια σε προβλήματα υγείας.

Ενώ η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων  είναι απαραίτητη και για τα δύο φύλα, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Εδώ είναι μερικά τρόφιμα που κάθε γυναίκα που μπορεί να συμπεριλάβει στη διατροφή της, όσο λίγο χρόνο και να έχει στην διάθεσή της, ώστε να νιώθει ευεξία.

Σπόροι λιναριού: Καταναλώστε  σπόρους λιναριού καθημερινά, για τη συνολική καλή υγεία. Οι σπόροι λιναριού είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών  παθήσεων και του καρκίνου του μαστού. Επίσης, μελέτες υποστηρίζουν ότι τα ω-3 βοηθάνε στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στην πρόληψη των εναλλαγών της διάθεσης.

Τζίνζτερ: Το τζίντζερ ή η πιπερόριζα προέρχεται από την Ανατολή. Είναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Η πιπερόριζα έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως είναι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της, γι’ αυτό και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και τις μυϊκές κράμπες. Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και ενισχύει τη σύνθεση ινσουλίνης . Τέλος, μια από τις πιο διαδεδομένες ιδιότητες του τζίντζερ είναι ότι μπορεί να ανακουφίσει τη δυσπεψία, τη διάρροια και τους πόνους του στομάχου

Cranberries: Ορισμένες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης cranberries και της μείωσης του καρκίνου του μαστού και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, συμβάλλουν στην πρόληψη και στη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Πίνετε, λοιπόν, ένα ποτήρι χυμό cranberry κάθε πρωί.

Σπανάκι: Αν και το σπανάκι  μπορεί να μην είναι ένα πολύ αγαπημένο φαγητό, παρόλα αυτά είναι πολύ καλή πηγή από βιταμίνες, μέταλλα και υψηλές ποσότητες μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική λειτουργία μυών και νεύρων, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Καρύδια: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες,  όλα αυτά είναι σημαντικά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού. Τα καρύδια επίσης, έχουν θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ, το οποίο χρειάζεται κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, γιατί  μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του νευρικού συστήματος.

Βρώμη: Η βρώμη είναι απαραίτητη για τη διατροφή κάθε γυναίκας, διότι συμβάλλει σε μια υγιή καρδιά, μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος υπό έλεγχο και περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία βοηθάει στις εναλλαγές της διάθεσης..

Γάλα: Η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που πλήττει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Το γάλα είναι πολύτιμο για τις γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία. Έρευνες δείχνουν ότι, η κατανάλωση γάλακτος, μειώνει τον κίνδυνο για το υπερβολικό βάρος, την παχυσαρκία, και τον  καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπενθυμίζουμε ότι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν, γάλα, γιαούρτι, με χαμηλά λιπαρά, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ντομάτα: Είναι γλυκιά, ζουμερή και νόστιμη! Είναι μια καλή πηγή σε βιταμίνες Α, C, Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, σε κορεσμένα λιπαρά και σε θερμίδες. Παρέχει επίσης, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό, τα οποία είναι όλα απαραίτητα για την καλή υγεία. Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Σήμερα, είναι μια ευκαιρία οι γυναίκες να γιορτάσουν και να ασχοληθούν περισσότερο με τον εαυτό τους, αρχίζοντας από τη υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και γενικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.