WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί μας αρέσουν οι δίαιτες "της μόδας";


1 Οκτωβρίου 2014

Φαίνεται ότι, σχεδόν κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και μια νέα διατροφή. Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες και δίαιτες που απαγορεύουν τον συνδυασμό των τροφίμων, έρχονται και πάνε στα περιοδικά και σε διάφορα βιβλία. Τι θα λέγατε για την δίαιτα της λαχανόσουπας; Όμως, ας το παραδεχτούμε: Όλοι γνωρίζουμε ότι, για να χάσουμε βάρος, πρέπει να τρώμε λιγότερο και να γυμναζόμαστε περισσότερο. Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι υπάρχει η μαγική δίαιτα;

Οι δίαιτες της μόδας είναι συχνά προγράμματα που υποτίθεται, ότι πρέπει να ακολουθήσετε  για λίγες μόνο εβδομάδες. Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται, ότι τα οφέλη από την αλλαγή της συμπεριφοράς τους, θα υπερκαλύπτουν το κόστος. Επίσης, για πολλά άτομα που κάνουν δίαιτα, το ψυχολογικό κόστος, του να εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής που έχουν, τους φαίνεται πάρα πολύ μεγάλο. Έτσι, επιλέγουν τη «γρήγορη λύση», δηλαδή μια δίαιτα που θα χάσουν όσο πιο πολλά κιλά γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά, οι ειδικοί επιμένουν, ότι η σωστή προσέγγιση για την απώλεια βάρους, είναι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας - σε μόνιμη βάση.

Οι δίαιτες της μόδας τείνουν να απευθύνονται περισσότερο στη ματαιοδοξία των ανθρώπων,  από ό,τι στην επιθυμία τους να παραμείνουν υγιείς. Η εστίαση είναι στα κιλά και μόνο, και όχι στη μείωση του κινδύνου του διαβήτη ή της καρδιακής νόσου.

Στην εποχή του μπικίνι μπορεί να φαίνεται φυσιολογική η επιθυμία που έχουμε όλοι, για να αδυνατίσουμε. Και οι δίαιτες της μόδας είναι πάντα εκεί, προσφέροντας φαινομενικά εύκολες λύσεις. Η μόδα, δεν είναι κάτι καινούριο. Οι  διατροφικές μανίες υπήρχαν από παλιά και οι δίαιτες που εμφανίζονται κατά καιρούς, δεν είναι τωρινές. Αντιθέτως, είναι ανακυκλώσιμες ιδέες που προϋπήρχαν μέχρι και πριν έναν αιώνα.  Για παράδειγμα, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής σε υδατάνθρακες, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1863 από τον William Banting, ο οποίος πήρε την ιδέα από μια φίλη του γιατρό. Επίσης, η θεωρία ότι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται σε ένα γεύμα, ήταν δημοφιλής στη δεκαετία του 1920 και του '30, και βρίσκεται ακόμα σε μερικά βιβλία.

Όμως, δεν υπάρχει κάποια μαγική ορμόνη, ή κάτι στον τύπο του αίματος σας, που σας επιτρέπει να τρώτε ορισμένα τρόφιμα και σας απαγορεύει κάποια άλλα. Εάν θέλετε να χάσετε κιλά, δεν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι πιο απλό, από το να τρώτε λιγότερο και να γυμνάζεστε περισσότερο. Η γρήγορη απώλεια βάρους, δεν είναι καλή απώλεια βάρους

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.