WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή στη μάχη κατά της κατάθλιψης


9 Οκτωβρίου 2014

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της κατάθλιψης, ενώ κατανοούν εύκολα τη σχέση μεταξύ διατροφικών ελλείψεων και σωματικών  ασθενειών. Παρόλα αυτά, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έναρξη μιας κατάθλιψης, καθώς και στη σοβαρότητα και στη διάρκεια της. Πολλά από μοτίβα τροφίμων που προηγούνται της κατάθλιψης είναι τα ίδια, όπως αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ανορεξία, παράκαμψη των γευμάτων, και μια κυρίαρχη επιθυμία για γλυκά τρόφιμα.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των διαιτών των ασθενών που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, είναι η σοβαρότητα της ανεπάρκειας σε πολλά θρεπτικά συστατικά, βασικές βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα . Όταν ρίξουμε μια στενή ματιά στην διατροφή των καταθλιπτικών ατόμων, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι, ότι η διατροφή τους είναι κάθε άλλο παρά επαρκής. Κάνουν φτωχές διατροφικές επιλογές και επιλέγοντας τροφές που θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλουν στην κατάθλιψη.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη, γιατί έχει βρεθεί, ότι επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως ορισμένα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης κλπ. είναι πιο πιθανό να παρέχουν μια μέτρια, αλλά διαρκή επίδραση στη διάθεση, και στο επίπεδο της ενέργειας, από ότι οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη , όπως τα γλυκά, που τείνουν να παρέχουν άμεση, αλλά προσωρινή ανακούφιση.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα όργανα με το υψηλότερο επίπεδο των λιπιδίων. Έχει εκτιμηθεί ότι, η φαιά ουσία περιέχει 50% λιπαρά οξέα, που είναι πολυακόρεστα στη φύση (περίπου 33% ανήκουν στην οικογένεια ω-3), και ως εκ τούτου παρέχονται μέσω της διατροφής. Μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και χαμηλής συχνότητας των ψυχικών διαταραχών. Επίσης, η ανεπάρκεια τους μπορεί να επιταχύνει την εγκεφαλική γήρανση, εμποδίζοντας την ανανέωση των μεμβρανών. Άρα, βάζοντας, λιπαρά ψάρια στο τραπέζι, καταναλώνοντας καρύδια και λιναρόσπορο στην καθημερινότητά σας, δημιουργείτε μια προστατευτική ασπίδα γύρω σας.

Φυλλικό οξύ

Έχει παρατηρηθεί ότι, οι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα και έχει αναγνωριστεί, ότι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Καλές πηγές φυλλικού θα τις βρείτε στο σπανάκι, σπαράγγια, αβοκάντο, μπανάνες, μαύρα φασόλια, εσπεριδοειδή και χυμούς εσπεριδοειδών, λαχανάκια Βρυξελλών.

Τέλος, οι μελέτες συνεχίζοντα, ώστε να παρέχουν  μια σαφέστερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και της ψυχολογικής κατάσταση ενός ατόμου. Τα νέα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν  σε μεγαλύτερη αποδοχή της θεραπευτικής αξίας της  διατροφικής παρέμβασης για τηςν αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.