WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νικήστε τη συναισθηματική πείνα


19 Νοεμβρίου 2014

Μερικές φορές οι πιο ισχυροί πόθοι σας για τα τρόφιμα, εμφανίζονται όταν είστε ευάλωτοι συναισθηματικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στρέφεστε στο φαγητό ασυνείδητα και να σαμποτάρετε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Συνήθως, όταν τρώτε για συναισθηματικούς λόγους στρέφεστε σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως  γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Αλλά τα καλά νέα είναι ό,τι αν είστε επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό, μπορείτε να λάβετε μέτρα, για να ανακτήσει τον έλεγχο των διατροφικών συνηθειών σας και να επανέλθουν οι στόχοι σας  στη τροχιά για την απώλεια βάρους.

Η σύνδεση μεταξύ της διάθεσης, των τροφίμων και της απώλειας βάρους

Το συναισθηματικό φαγητό χρησιμοποιείται κατά κάποιο τρόπο, για να καταστείλει ή να απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, θυμό, φόβο, πλήξη, θλίψη και μοναξιά. Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι πραγματικά τρώνε λιγότερο, όταν έχουν έντονα συναισθήματα, όμως οι περισσότεροι από εσάς, εάν βρίσκεστε σε συναισθηματική δυσφορία, οδηγείστε σε υπερφαγία και καταναλώνετε ότι βρείτε, χωρίς καν να το απολαμβάνετε. Στην πραγματικότητα, τα συναισθήματα σας μπορεί συνδεθούν τόσο πολύ με τις διατροφικές σας συνήθειες, που να αναζητάτε αυτόματα μια απόλαυση στο φαγητό, όταν είστε θυμωμένοι, χωρίς να πραγματικά να πεινάτε. Επίσης, το φαγητό χρησιμεύει και ως μια απόσπαση της προσοχής. Εάν ανησυχείτε για κάτι ή έχετε μαλώσει με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μπορεί να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφής, αντί να αντιμετωπίστε την οδυνηρή κατάσταση.

Όμως, όποια και αν είναι τα συναισθήματα που οδηγούν σε υπερφαγία, το τελικό αποτέλεσμα είναι συχνά το ίδιο. Τα συναισθήματα επιστρέφουν, και μπορεί μαζί τους να φέρουν επιπλέον βάρος. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα νοσηρό κύκλο - τα συναισθήματά σας θα σας προτρέπουν να τρώτε περισσότερο, και θα εσείς θα απομακρύνεστε από τους στόχους σας για να χάσετε κιλά.

Τι πρέπει, όμως να κάνετε για να απαλλαγείτε από την συναισθηματική υπερφαγία; Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση, δηλαδή να αναγνωρίσετε ότι τρώτε συναισθηματικά και ΓΙΑΤΙ. Κάθε φορά που θα λαχταράτε να φάτε τα πάντα, ρωτήστε τον εαυτό σας, "Είμαι πραγματικά πεινασμένος ή είμαι απλώς μου συμβαίνει κάτι άλλο;" Εάν η πείνα δεν είναι ο λόγος, τότε δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε την αιτία, που σας οδηγεί στο φαγητό. Η παρακολούθηση του τι τρώτε, μπορεί να βοηθήσει, ειδικά αν έχετε σημειώσει τις φορές που τρώτε και πώς αισθανόσασταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Με την παρακολούθηση των τροφίμων σας (και τις σχετικές σημειώσεις) πιο τακτικά, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε τις τάσεις, όπως για παράδειγμα η τάση να τρώτε περισσότερο τις Δευτέρα, και στη συνέχεια να εντοπίσετε τα αληθινά συναισθήματά σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας, γιατί τη Δευτέρα οδηγείστε στην υπερκατανάλωση τροφής - άγχος από το να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο; Η οργή ​​για τη μετάβαση σε μια εργασία που μισείτε; Αυτό θα σας βοηθήσει να εξετάσετε τις αιτίες των διατροφικών επεισοδίων, έτσι ώστε να μπορείτε να τις αντιμετωπίστε.

Επίσης, το άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε υπερφαγία. Αν λοιπόν, τρώτε ως απάντηση στην οργή ​​ή / και στο στρες, κάποιες από τις παρακάτω δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να ασχοληθείτε με το πραγματικό πρόβλημα, αντί να το καλύψετε με τα τρόφιμα.

  • Αφαιρέστε τον εαυτό σας από την αγχωτική κατάσταση. Αν είχατε μια φιλονικία με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, τότε απομακρυνθείτε για λίγο ο ένας από τον άλλο, για να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε σωστά.. Κάντε μια λίστα με το τι θέλετε να πείτε στο πρόσωπο με το οποίο είχατε τη σύγκρουση, και να επανεξετάσετε το ζήτημα αργότερα, όταν θα είστε τελείως ήρεμοι.
  • Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Η βαθιά αναπνοή έχει αποδειχθεί ό,τι μειώνει την αρτηριακή πίεση και προωθεί τα συναισθήματα της ηρεμίας. Δοκιμάστε τη βαθιά αναπνοή, κάθε φορά που θα χρειαστεί να απαλλαγείτε από το στρες.
  • Άσκηση. Είναι ένα γνωστό αγχολυτικό και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον θυμό, που ενδεχομένως να νιώθετε. Πηγαίνετε μια μικρή βόλτα έξω, χτυπήστε μερικές μπάλες του τένις, ή σηκώστε βάρη στο γυμναστήριο, όλα αυτά είναι εποικοδομητικοί τρόποι, για να ξεχάσετε το άγχος σας .
  • Ακούστε μουσική. Μπορούμε όλοι να σκεφτούμε μερικά τραγούδια που μας ηρεμούν. Κάντε ένα ειδικό CD, που να το ακούτε όταν χρειάζεται να ηρεμήσετε. Αυτό θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση φαγητού για συναισθηματικούς λόγους.
  • Παίξτε με το κατοικίδιό σας. Τα ζώα έχουν απεριόριστη αγάπη και η ενασχόλησης μαζί τους προωθεί την υγεία και την συναισθηματικής ευεξία. Αν δεν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, μπορείτε να γίνετε εθελοντές σε κάποιο καταφύγιο, το οποίο θα σας αναθέσει την φροντίδα σε δύο ζώα και περισσότερα.

Τέλος, με οπλοστάσιο τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να είστε στο σωστό δρόμο για να σταματήσετε το συναισθηματικό κύκλο φαγητού. Μπορεί να μην βγαίνετε νικητές κάθε φορά, αλλά αν δεχτείτε τα λάθη σας και προχωρήσετε προς τα εμπρός, θα αρχίσετε να ξεπερνάτε τα συναισθηματικά σας προβλήματα, χωρίς τη βοήθεια του φαγητού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.