WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες χειμερινές τροφές για απώλεια βάρους


10 Δεκεμβρίου 2014

Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώτε περισσότερο, αψηφώντας τόσο τα κιλά που θα πάρετε όσο και την υγεία σας. Σύμφωνα με έρευνες, το χειμώνα συνήθως παίρνουμε κατά μέσο όρο 2-3 κιλά. Αν λοιπόν σας έχει ανοίξει η όρεξη, οι παρακάτω τροφές θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά και θα περιορίσουν τους πόθους σας για φαγητό.

Πλιγούρι βρώμης. Τίποτα δεν είναι καλύτερο τον χειμώνα, από ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης. Δεν είναι μόνο το πλιγούρι βρώμης νόστιμο, αλλά είναι επίσης, γεμάτο από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά. Επιπλέον, θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες και θα σας παρέχει ενέργεια για όλη την ημέρα. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, όσοι τρώνε βρώμη για πρωινό, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

Ηλιόσποροι. Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β, πρωτεϊνών και φυλλικού οξέος και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις βλάβες των κυττάρων, υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον καρκίνο.

Μέλι. Το μέλι είναι το πιο φυσικό γλυκαντικό, που μπορείτε να βρείτε. Αλλά, να είστε προσεκτικοί, ώστε να μην το παρακάνετε, γιατί περιέχει τις ίδιες σχεδόν θερμίδες με τη ζάχαρη. Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι αυτό και είναι ο σύμμαχος σας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Καρύδια. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τα οφέλη τους στην υγεία. Είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (καλά λιπαρά) και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 σε μία αναλογία περίπου 1 προς 1, η οποία ωφελεί την υγεία σας. Άρα, τα καρύδια είναι ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο σνακ, που θα σας κρατήσει πλήρεις, μέχρι το κυρίως γεύμα.

Φραγκόσυκα. Αυτό το φρούτο, έχει ένα ζωντανό ρουμπινί και χρυσό χρώμα και ο πολτός του είναι μαλακός και γλυκός, σαν μια διασταύρωση μεταξύ καρπουζιού και λεμονιού. Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες σας φουσκώνουν και δεν αναζητάτε φαγητό για αρκετές ώρες. Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 64.000 γυναίκες, διαπίστωσε ό,τι όταν αυξάνεται η πρόσληψη μαγνησίου, ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2 πέφτει.

Κάρδαμο. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά χόρτα, διότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Είναι μια καλή πηγή  βήτα-καροτένιου, βιταμίνης C, καθώς και ασβεστίου και καλίου. Ένα φλιτζάνι περιέχει μόνο πέντε θερμίδες!

Γιαούρτι. Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε στα γεύματα σας τη μαγιονέζα με το γιαούρτι χωρίς λιπαρά και θα έχετε μειώσει κατά πολύ τις θερμίδες.

Μανιτάρια. Νόστιμα και θρεπτικά, τα μανιτάρια είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, σχεδόν άνευ λίπους και μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σεληνίου, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης, φυλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, να καταστρέψουν τους ιούς, που μας ταλαιπωρούν κυρίως τον χειμώνα.

Κεφίρ. Το Κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση παρόμοια με το γιαούρτι και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Β1 και Β2, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Α. Αυτό που κάνει μοναδικό το κεφίρ, είναι η διαδικασία ζύμωσης του, η οποία διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την πέψη. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να επικεντρωθεί στην απορρόφηση και στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των μυών και τωνοστών. Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, καθιστώντας το μια ιδανική τροφή για τους αθλητές μετά την προπόνηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.