WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 συμπτώματα ότι είστε εθισμένοι στο φαγητό


28 Δεκεμβρίου 2014

Ο εθισμός στο φαγητό αναφέρεται στην έντονη επιθυμία κατανάλωσης ενός συγκεκριμένου είδους, στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Δυστυχώς, οι σύγχρονοι και γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η καθημερινή κόπωση και το άγχος μας εξωθούν σ’ εκείνες τις τροφές, που θα έπρεπε κανονικά να καταναλώνονται με σύνεση. Πώς όμως θα καταλάβετε εάν έχετε εθιστεί στο φαγητό; Διαβάστε παρακάτω και ενημερωθείτε!

  1. Ο πόθος σας για φαγητό, παρά το γεγονός ότι είστε χορτάτοι. Δεν είναι ασυνήθιστο να λαχταράτε ένα τρόφιμο, ακόμα και μετά από ένα ικανοποιητικό και θρεπτικό γεύμα. Για παράδειγμα, έχετε μόλις καταναλώσει μια μπριζόλα, πατάτες και λαχανικά και στη συνέχεια, πιάνετε το εαυτό σας να ποθεί ένα γλυκό, για επιδόρπιο. Βλέπετε, οι πόθοι και η πείνα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν αισθάνεστε «πεινασμένοι», γιατί μόλις τελειώσατε ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα, αλλά ακόμα υπάρχει μια ώθηση κάπου στον εγκέφαλό, για κάτι γλυκό. Αυτό είναι αρκετά κοινό σύμπτωμα και δεν σημαίνει απαραίτητα ό,τι έχετε ένα πρόβλημα. Όμως, αν συμβαίνει συχνά και δεν μπορείτε να το ελέγξετε, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη ό,τι κάτι τρέχει. Αυτή η επιθυμία δεν είναι σχετική με την ανάγκη σας για ενέργεια, απλά το μυαλό σας ζητάει κάτι για να απελευθερώσει τη ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που προκαλεί ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία.
  2. Νιώθετε ένοχοι. Συνήθως όταν κάνετε κάτι που γνωρίζετε ό,τι δεν είναι σωστό, μετά αισθάνεστε άσκημα. Όμως, παρόλα αυτά, μπορεί σύντομα να το ξανακάνετε και πάλι και στη συνέχεια να έχετε εκ νέου ενοχές. Αυτό ονομάζεται "ένοχη συνείδηση" και είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ένα συναίσθημα που είναι και καλό και κακό. Οι περισσότεροι που είστε εθισμένοι στο φαγητό, προσπαθείτε να ασκήσετε τον έλεγχο στην κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων. Όμως, συνήθως οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση τροφής και μετά σε συναισθήματα ενοχής. Κι όμως ... επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.
  3. Δημιουργείτε συνεχώς δικαιολογίες. Έχετε αποφασίσει να απέχετε από το πρόχειρο φαγητό για μια συγκεκριμένη ημέρα, αλλά μια λαχτάρα σας διακατέχει, με αποτέλεσμα να έχετε δύο δυνάμεις που συγκρούονται στο μυαλό σας. Από η μία έχετε την λογική, ορθολογική απόφαση που αποσκοπεί στην αποχή από το πρόχειρο φαγητό. Και από την άλλη έχετε την ακατάσχετη επιθυμία για το απαγορευμένο. Σε αυτές τις στιγμές, συνήθως καταλήγετε σε κάποια δικαιολογία, ώστε να υποπέσετε στο ανθυγιεινό γεύμα.
  4. Τρώτε κρυφά. Εάν είστε εθισμένοι σε κάποιο τρόφιμο και είχατε στο παρελθόν επανειλημμένες αποτυχίες απώλειας βάρους, τότε συχνά τρώτε κρυφά από τους άλλους. Μπορεί να προτιμήσετε να φάτε μόνοι σας, όταν κανείς άλλος δεν είναι στο σπίτι, ή αργά το βράδυ, όταν όλοι οι άλλοι έχουν πέσει για ύπνο. Εάν είστε στο δρόμο για το σπίτι, θα προτιμήσετε να αγοράσετε κάτι ανθυγιεινό και παχυντικό και να το φάτε στο αυτοκίνητο. Συνήθως νιώθετε ντροπή για αυτή σας τη πράξη, αλλά ταυτόχρονα δεν σας αρέσει η ιδέα να συνειδητοποιήσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα ό,τι είστε αδύναμοι και εθισμένοι στο φαγητό.

Αν λοιπόν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα και πιστεύετε ό,τι έχετε κάποιο πρόβλημα με τον εθισμό τροφίμων, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να αναρωτηθείτε: "Έχω επανειλημμένα προσπαθήσει να σταματήσω την κατανάλωση ή την περικοπή της κατανάλωσης, από το πρόχειρο φαγητό, αλλά δεν μπορώ;" Εφόσον, η απάντηση είναι θετική, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό και να συζητήσετε μαζί του τις ανησυχίες σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.