WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που ανακουφίζουν από το άγχος


2 Ιανουαρίου 2015

Όλοι αισθανόμαστε ό,τι το άγχος της καθημερινότητας, μας έχει «στύψει» και δυστυχώς, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πρόχειρο φαγητό. Όμως,  τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα μας προσθέτουν κιλά και μας γεμίζουν με ενοχές. Αντ αυτού, εντάξτε στην καθημερινότητα σας τροφές που έχουν την ικανότητα να σας ανακουφίζουν από το στρες.

Ξηροί καρποί. Το άγχος εξαντλεί τα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος  Β. Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν την ευχάριστη διάθεση και σας βοηθάνε να διαχειριστείτε το άγχος, που πιθανότατα έχει συσσωρευτεί από όλη την ημέρα. Για να έχετε υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, καταναλώστε για σνακ ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Προσθέστε κόκκινη πιπεριά. Ενώ τα πορτοκάλια έχουν τη φήμη ό,τι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα. Σε μια μελέτη στην Ψυχοφαρμακολογία, όσοι έπαιρναν υψηλές δόσεις C, πριν την ενασχόληση τους με δραστηριότητες που προκαλούσαν στρες, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο άγχος, από εκείνους που δεν λάμβαναν αρκετή βιταμίνη C.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, δύο φορές την εβδομάδα. Για να νιώθετε ευφορία κάθε φορά που ξυπνάτε μια ευεξία, καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θα τα βρείτε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως στον σολομό και στις σαρδέλες. Εάν καταναλώνετε καθημερινά μια μικρή ποσότητα από τα ωμέγα-3, τότε θα παρατηρήσετε μια μείωση του άγχους και θα νιώθετε πιο χαρούμενοι. Αυτά τα λιπαρά, μπορείτε να τα πάρετε, καταναλώνοντας, εκτός από ψάρια, και  λινάρι, καρύδια, σόγια.

Καταναλώστε για πρωινό πλιγούρι βρώμης. Η βρώμη εκτός του ότι είναι νόστιμη,  βοηθάει επίσης τον εγκέφαλό, να δημιουργήσει την σεροτονίνη, μια χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα και τα χαμηλά επίπεδα της εμπλέκονται με κατάθλιψη.

Αφεθείτε στη μαύρη σοκολάτα. Εάν ποθείτε σοκολάτα, τότε προτιμήστε τη μαύρη, που έχει τουλάχιστον 70 τοις εκατό κακάο. Η σοκολάτα θα σας τονώσει τη διάθεση και θα διώξει το άγχος μακριά. Όμως, θυμηθείτε: ακόμα και η μαύρη σοκολάτα είναι ένα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμο, γι αυτό να δίνετε προσοχή στη ποσότητα που καταναλώνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.