WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Paleo diet: Μια από τις πιο hot δίαιτες!


14 Ιανουαρίου 2015

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή για την paleo diet, που αποκαλείται και ως διατροφή των σπηλαίων ή δίαιτα της Λίθινης Εποχής ή παλαιολιθική δίαιτα. Αυτή η διατροφή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις μέρες μας και εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα: "Τι τρώει ένας άνθρωπος των σπηλαίων;", "Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας;" και "Τι υπάρχει στο μενού;"

Καταρχήν η paleo diet έχει τις ίδιες τροφές που κατανάλωναν οι πρόγονοι μας, όπως, φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, νωπά κρέατα, και γενικά όλες τις τροφές που προέρχονται κατ΄ευθείαν από τη Γη. Ενώ ότι προέρχεται από ένα κουτί, βάζο, ή σάκο θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό σημαίνει, ότι η συγκεκριμένη διατροφή δεν περιλαμβάνει δημητριακά, γαλακτοκομικά, αλάτι, ή όσπρια και γενικά όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και δεδομένου ότι οι πρόγονοί μας ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, πρέπει να αποχαιρετίσετε αρκετές τροφές.

Η θεωρεία της paleo diet είναι «Φάτε σαν άνθρωπος των σπηλαίων, για να χάσετε βάρος». Όμως οι ειδικοί δεν συμφωνούν σχετικά με τα οφέλη της, διότι  δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά, ούτε υποστηρίζονται από μελέτες. Μπορεί για παράδειγμα η εξάλειψη του αλατιού σε αυτή τη διατροφή, να είναι ευεργετική, για όσους έχουν τη συνήθεια να το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, όμως είστε αναγκασμένοι να στερηθείτε και άλλες τροφές, που μόνο καλό σας κάνουν. Επίσης, είναι λογικό ότι, εφόσον σταματήσετε να τρώτε επεξεργασμένες τρόφιμα, όπως ζάχαρη, γλυκά, πατατάκια, θα οδηγηθείτε σε απώλεια βάρους. Αλλά, η εξάλειψη των γαλακτοκομικών και όλων των δημητριακών είναι ένα δύσκολο και ανθυγιεινό  σχέδιο, διότι δεν σας παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.Επιπλέον, είναι ένα πρόγραμμα που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τους υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως ατονία και πονοκεφάλους.

Μπορεί οι πρόγονοί μας που έτρωγαν με αυτόν τον τρόπο, να μην παρουσίασαν πολλές από τις σημερινές χρόνιες παθήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι το φαγητό ήταν και ο λόγος. Διότι, με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι, ζούμε περισσότερο από τους προγόνους μας, επειδή καταναλώνουμε πολλά fast food! Κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αν θέλετε, λοιπόν να χάσετε κιλά ή να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να μην υιοθετείτε ακραίες διατροφικές συνήθειες, που μακροπρόθεσμα μπορεί να σας βλάψουν.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.