WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μετά από πολλές προσπάθειες τι κάνεις;


29 Ιανουαρίου 2015

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωσταράς, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος μας απαντά.

Συχνά ακούγεται το ερώτημα: «Τα έμβρυά μου είναι καλά, εγώ είμαι υγιής με καλές εξετάσεις, αλλά δεν έμεινα έγκυος. Γιατί;». Η επιτυχία του IVF (In Vitro Fertilization – Εξωσωματική Γονιμοποίηση) εξαρτάται από δύο παράγοντες: το έμβρυο και το ενδομήτριο περιβάλλον.

• Πρωταρχικής σημασίας είναι η «γενετική ικανότητα του εμβρύου» που συσχετίζεται με την ηλικία της γυναίκας και τη βιολογική κατάσταση των ωαρίων κατά τη διαδικασία του IVF.

• Το ενδομήτριο μπορεί μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του κύκλου να υποδεχθεί επιτυχώς το έμβρυο και να γίνει η εμφύτευσή του. Το χρονικό αυτό διάστημα ονομάζεται «παράθυρο εμφύτευσης». Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι το χρονικό αυτό διάστημα είναι σταθερό μεταξύ 19ης-21ης ημέρας. Αποδεικνύεται από μελέτες, όμως, ότι το «παράθυρο εμφύτευσης» στο 25% των γυναικών με αποτυχημένες προσπάθειες IVF με καλά έμβρυα έχει απλά χρονικά μετατοπισθεί χωρίς καμία άλλη παθολογική κατάσταση. Έτσι, με τη νέα εξέταση ERA Test προσδιορίζεται με ακρίβεια αυτό το «παράθυρο εμφύτευσης», γεγονός αδύνατο μέχρι σήμερα.

Το ERA Test: Με το ERA Test για πρώτη φορά είναι δυνατό να εξατομικευθεί το «παράθυρο εμφύτευσης» για κάθε γυναίκα δίνοντας εξαιρετικά υψηλά ποσοστά κυήσεως έως 66,7%. Η χρήση του ERA Test, της βιοψίας του ενδομητρίου, του GCSF και η κατάψυξη εμβρύων είναι τα νέα αποτελεσματικά μέσα διάγνωσης και θεραπείας.

Κατάψυξη όλων των εμβρύων

Κατά τη φαρμακευτική  πρόκληση πολλαπλής ωοθηλακιορρηξίας μπορεί να προκληθεί υπερβολική αύξηση των οιστρογόνων ή και της προγεστερόνης, γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ενδομητρίου. Η επιτυχής εμφύτευση προϋποθέτει η ωριμότητα του εμβρύου και του ενδομητρίου να συμβαδίζουν. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον καλύτερο συγχρονισμό και την αύξηση των ποσοστών εμφύτευσης, υιοθετείται η τακτική της κατάψυξης των εμβρύων και η μεταφορά τους αργότερα σε φυσικό κύκλο –χωρίς φάρμακα– ή με εξατομικευμένες δόσεις οιστρογόνων, προγεστερόνης.

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

• Σε περιστατικά με επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης ή αποτυχίας του IVF, η υποδεκτικότητα του ενδομητρίου μπορεί να βελτιωθεί κάνοντας απλά «βιοψία του ενδομητρίου» κατά τον προηγούμενο από την εμβρυομεταφορά κύκλο, η οποία ενεργοποιεί το μηχανισμό της «επισκευής» του.

Ένα δύσκολο θέμα στο IVF είναι η περίπτωση του «λεπτού ενδομητρίου». Διάφορα θεραπευτικά σχήματα έχουν δοκιμαστεί χωρίς την αναμενόμενη πάντα επιτυχία. Στην περίπτωση αυτή τα έμβρυα καταψύχονται και, αφού επιτύχουμε διόρθωση του πάχουςτου ενδομητρίου, προχωρούμε στην εμβρυομεταφορά. Ελπίδες δίνει η χρήση του παράγοντα GCSF ο οποίος φυσιολογικά υπάρχει στο ωοθηλακικό υγρό των ωαρίων και έχει καθοριστικό ρόλο στο διάλογο ωαρίου, εμβρύου, ενδομητρίου. Η ενδομήτρια έγχυση του GCSF πριν από την εμβρυομεταφορά μπορεί να αυξήσει το πάχος του ενδομητρίου και τα ποσοστά εμφύτευσης και κυήσεων. Η χορήγησή του υποδορίως καθημερινά μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις πολλαπλών αποτυχιών του IVF λόγω πολλαπλών αποβολών.

737344dd8934cc52da9f7f85f2627abb_LΚωνσταντίνος Κωσταράς Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρός Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαρωγής ΙΑΣΩ. Facebook page : Κωνσταντίνος Κωσταράς

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.