WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων


19 Φεβρουαρίου 2015

904f8921f91c6d6c11650f3dd387b243καθετα.jpg

Αν είστε σε σύγχυση σχετικά με τους υδατάνθρακες, δεν είστε οι μόνοι. Εξάλλου κάθε μέρα βγαίνουν καινούριες δίαιτες που είναι υψηλές σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε υδατάνθρακες, διαλαλώντας τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια, όσο αφορά όλες αυτές τις διατροφές, που είτε έχουν πολύ μικρή ποσότητα υδατανθράκων, είτε δεν έχουν καθόλου;

Το πρόβλημα με τις δίαιτες υψηλής πρωτεΐνης.

Η κύρια ανησυχία για μια διατροφή που έχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και καθόλου υδατάνθρακες, είναι ότι τρώτε περισσότερο τροφές πλούσιες σε λίπη - ιδιαίτερα τα κορεσμένα λίπη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο, για καρδιαγγειακά νοσήματα, για υψηλή χοληστερόλη και για βλάβη στο ήπαρ και στους νεφρούς. Η American Heart Association (ΑΗΑ) εκφράζει επίσης την ανησυχία της, γιατί μετά από επανεξέταση των πέντε από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι μπορεί να ενθαρρύνουν τη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι χειρότερες. Επίσης, μια ταχεία απώλεια κιλών δεν είναι συνήθως μόνιμη, και μετά από καιρό το βάρος επανέρχεται και πολλές φορές περισσότερο από ότι ήταν πριν.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα έξι θρεπτικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την ενέργεια  και για την παροχή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Η σύγχυση δημιουργείται γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι των υδατανθράκων, κάποιοι που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους και μερικοί που δυσκολεύουν αυτή τη προσπάθεια. Εξάλλου, τρώγοντας πάρα πολύ από οτιδήποτε, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Αν λοιπόν, μάθετε να επιλέγετε τους υδατάνθρακες που προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και ανόργανα συστατικά, θα κάνετε την απώλεια βάρους ευκολότερη.

Τέλος, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και σκεφτείτε, ότι μια διατροφή που περιορίζει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, δεν θα σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Επιλέξτε άρα τη μετριοπάθεια. Οι υδατάνθρακες δεν είναι κακό. Το λίπος δεν είναι κακό. Η πρωτεΐνη δεν είναι κακό. Αλλά πάρα πολύ από οτιδήποτε, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.