WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι λένε τα χέρια σας για την υγεία σας


9 Μαρτίου 2015

hands.jpg

Μπορείτε να σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά, παρατηρήσατε τα χέρια σας; Αν δεν το έχετε κάνει, τότε ήρθε η στιγμή να τα παρατηρείτε πιο συχνά, γιατί μπορούν να δείξουν πολλά για τη γενική σας υγεία.

Αν τα χέρια σας τρέμουν, μην πανικοβληθείτε. Μια απλή εξήγηση μπορεί να είναι ότι ήπιατε πάρα πολύ καφεΐνη. Επίσης, μερικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το άσθμα και τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να δημιουργήσουν ένα τρέμουλο στα χέρια. Ωστόσο, αν καμία από αυτές τις αιτίες δεν ισχύουν, τότε είναι καλό να δείτε τον γιατρό σας. Μια πιο σπάνια αιτία θα μπορούσε να είναι η νόσος του Πάρκινσον, μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση.

Ραγισμένα ή ασθενή νύχια. Αν τα νύχια σας, φαίνονται πολύ λεπτά, τότε μπορεί να έχετε μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Άρα, αν σας λείπει αυτό ο συστατικό, προσθέστε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως φύτρο σιταριού, βρώμη, ξηρούς καρπούς, και κρέας.

Δέρμα που ξεφλουδίζει. Αν τα δάχτυλά σας ξεφλουδίζουν, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη (Β3) και βιοτίνη (βιταμίνη Β7) είναι σημαντικές για μια υγιή επιδερμίδα. Η βιταμίνη Β7 βοηθάει στην ανάπτυξη των νυχιών και η νιασίνη συμβάλει στην προστασία του δέρματος, στην ενίσχυση της ανάπτυξης του κολλαγόνου καθώς και στη βελτίωση του φυσικού φράγματος υγρασίας της επιδερμίδας. Καταναλώστε τροφές όπως, τα ψάρια, τα φυστίκια, τα μανιτάρια, το αβοκάντο και ο τόνος.

Ωχρά ή λευκά νύχια. Αυτό το είδος του αποχρωματισμού μπορεί να είναι ένα σημάδι της αναιμίας, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους ιστούς σας. Μια συνηθισμένη εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει εάν έχετε αναιμία. Καλό είναι να καταναλώνετε ζωικές τροφές, αν θέλετε να αυξήσετε τον σίδηρο σας, διότι η βιοδιαθεσιμότητα του από τις ζωικές πηγές είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι από τις φυτικές.

Εύθραυστα νύχια. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια ανεπάρκεια ασβεστίου ή πρωτεΐνης. Οι ελλείψεις σε πρωτεΐνη μπορεί να παρουσιαστούν ως κορυφογραμμές στα νύχια σας. Όμως, να είστε βέβαιοι, ότι μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και σε σαρδέλες και  σπανάκι, θα βελτιώσει τα συμπτώματα.

Πανάδες. Εμφανίζονται λόγω ηλικίας ή εξαιτίας της άμεσης έκθεσης στον ήλιο. Τα χέρια είναι εξαιρετικά επιρρεπή στην ηλιακή ακτινοβολία, δεδομένου ότι απορροφούν επιπλέον ακτίνες UV, από το υπόλοιπο σώμα, γιατί είναι εκτεθειμένα. Βεβαιωθείτε, ότι βάζετε στα χέρια σας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ώστε να παρατείνετε την εμφάνιση των πανάδων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.