WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κρασί και το Γαλλικό παράδοξο!


11 Μαρτίου 2015

Τι είναι το Γαλλικό παράδοξο; Ένα γεγονός κέντρισε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ότι οι Γάλλοι, ενώ καταναλώνουν 2 με 3 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος και επίσης έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης  και αρτηριακής πίεσης, εμφανίζουν κατά 2,5 φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου, από στεφανιαία νόσο, και αυτό είναι το Γαλλικό παράδοξο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος παράγοντας ευθύνεται; Τη διαφορά την κάνει το κρασί, αυτό είναι που τους σώζει! Έτσι, το περίφημο «γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο, για ένα συνεχόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον, σχετικά με τα οφέλη του κρασιού.

Το κρασί μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σας. Και αυτό συμβαίνει γιατί  μπορεί να έχει μια πολύ ισχυρή επίδραση στην αύξηση της HDL «καλής» χοληστερόλης κατά 20%, αν χρησιμοποιηθεί με μέτρο και στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα. Τα υψηλότερα επίπεδα της HDL, συνδέονται με μείωση της κακής χοληστερόλης και των κινδύνων των καρδιακών παθήσεων.

Πιείτε κρασί για μια πιο υγιή καρδιά. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει, ότι η κατανάλωση κρασιού, με μέτρο, φυσικά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακών προσβολών. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν κυρίως στο κόκκινο κρασί, οι λεγόμενες πολυφαινόλες, μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια ασπίδα κατά του καρκίνου. Το κρασί μπορεί επίσης, να προστατεύσει έναντι διαφόρων μορφών καρκίνων. Αποδεικνύεται ότι, οι ίδιες φαινολικές ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επίσης, μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανέφεραν οι επιστήμονες στην Journal of Cellular Biochemistry. Οι πολυφαινόλες επίσης, μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Και οι Γάλλοι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν,  ότι ένα αντιοξειδωτικό στο κρασί που ονομάζεται ρεσβερατρόλη μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του ήπατος. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, μπορεί να συμβάλει στη πρόληψη του καρκίνου του στόματος.

Ωστόσο, αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να προσφέρει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι θανατηφόρα. Παραμένει μια θλιβερή αλήθεια ότι εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν από ηπατική νόσο και σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, που προκλήθηκαν από μεθυσμένους οδηγούς κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.