WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπακαλιάρος: Ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια


25 Μαρτίου 2015

de91b00ff183e7f9b6c23f9de5d2b4a9-ksaurar.jpg

Το παραδοσιακό έδεσμα της 25 Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος, που συνοδεύεται με σκορδαλιά. Το ψάρι αυτό έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15 αιώνα και καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της ημέρας του Ευαγγελισμού.  Πέραν του ότι ο μπακαλιάρος είναι πολύ γευστικός, είναι και ένα φαγητό με λίγες θερμίδες και με αρκετά οφέλη για την υγεία.

Καρδιαγγειακά οφέλη. Ο μπακαλιάρος, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια, έχει δειχθεί ότι είναι πολύ επωφελής για την υγεία της καρδιάς. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειας και καρδιακή προσβολή, από εκείνους που δεν καταναλώνουν ψάρια. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μπακαλιάρου προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, διότι είναι μια καλή πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και της βιταμίνης Β12 και Β6, οι οποίες κρατάνε τα χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αυτό είναι σημαντικό, διότι υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια. Σε φυσιολογικές ποσότητες τα τριγλυκερίδια είναι απαραίτητα για την υγεία μας, όμως υψηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Άρα ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που περιλαμβάνει 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, όπως μπακαλιάρο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Επιλέξτε ψητό ή στο φούρνο, αλλά όχι τηγανητό μπακαλιάρο. Η κατανάλωση ψητού μπακαλιάρου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, το πιο κοινό είδος της καρδιακής αρρυθμίας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ. Ωστόσο, ο τηγανητός μπακαλιάρος δεν παρείχε την ίδια προστασία. Αυτό συμβαίνει γιατί το τηγάνισμα καταστρέφει μια σημαντική ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων.

Προστασία κατά του καρκίνου. Η συχνή κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο μπακαλιάρος περιέχει σελήνιο και Β12, που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου στο έντερο, προστατεύοντας το από τις τοξικές ουσίες.

Όπως λοιπόν βλέπουμε τα οφέλη πολλά, για αυτό και ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που πρέπει να υπάρχει κάθε βδομάδα στο τραπέζι μας και όχι μόνο στην Εθνική μας εορτή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.