WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ενδοκοιλιακές συμφύσεις και διατροφή


31 Μαρτίου 2015

5ef9e667e24624e3a1b5c5577ef0c91eκαιετυ.jpg

Τα έντερα σας και τα άλλα κοιλιακά όργανα έχουν λείες μεμβρανώδεις επιφάνειες, για να μην κολλάνε μεταξύ τους όταν έρχονται σε επαφή υπό κανονικές συνθήκες. Οι συμφύσεις μπορεί να συμβούν, σε περίπτωση φλεγμονής, αιμορραγίας, τραύματος ή μετά από χειρουργική επέμβαση, όπου η διαδικασία επούλωσης ενδεχομένως να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλών. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση κοιλιάς, έχουν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό ενδοκοιλιακές συμφύσεις. Παρά το γεγονός ότι η διατροφή σας δεν μπορεί να αποτρέψει τις συμφύσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένες διαιτητικές τροποποιήσεις, όταν έχει προκληθεί η μερική εντερική απόφραξη. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Μετά από μια εγχείρηση, δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε ότι έχετε συμφύσεις, αν δεν αναπτύξετε κοιλιακό άλγος, το πιο κοινό σύμπτωμα. Άλλα σημάδια μπορεί να είναι ο μετεωρισμός, έμετος, κοιλιακό πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και δυνατοί ήχοι στο έντερο. Αν και οι τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης, όπως οι υπέρηχοι ή οι ακτίνες Χ, δεν δείχνουν την παρουσία συμφύσεων ή μια κοιλιακή ακτινογραφία, αξονική τομογραφία μπορεί να δείξουν, αν έχετε απόφραξη του εντέρου.

Θεραπεία και διατροφή

Η απόφραξη του εντέρου απαιτεί νοσηλεία για θεραπεία και παρακολούθηση. Εάν έχετε μια μερική απόφραξη του εντέρου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια χαμηλού υπολείμματος δίαιτα. Όπως είναι τα μαλακά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που αφήνουν ελάχιστα ή καθόλου υπολειμματικό υλικό και μπορούν να περάσουν ευκολότερα μέσω του εντερικού σωλήνα σας, όταν το έντερο είναι μερικώς φραγμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια δίαιτα χαμηλού υπολείμματος μπορεί να ανακουφίσει μια μερική απόφραξη, ωστόσο, θα πρέπει να σας παρακολουθεί στενά ο γιατρός σας, για να βεβαιωθεί ότι οι διατροφικές αλλαγές είναι αποτελεσματικές. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως, εάν έχετε συμπτώματα εντερικής απόφραξης.

Διαιτητικές Οδηγίες

Μια χαμηλού υπολείμματος δίαιτα περιορίζει τα τρόφιμα που έχουν φυτικές ίνες και παρά το γεγονός, ότι αυτή η δίαιτα δεν ανταποκρίνεται μακροπρόθεσμα στις διατροφικές σας απαιτήσεις, μπορεί να ελέγξει το μέγεθος και τη συχνότητα των κενώσεων και να μειώσει το κοιλιακό άλγος. Τα ψωμιά ή τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα ξερά φασόλια, τα λαχανικά τα φρούτα και οι χυμοί αποκλείονται, όταν ακολουθείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλού υπολείμματος. Από την άλλη μπορείτε να φάτε γιαούρτι, ζελέ, πουτίγκα, παγωτά, σούπες, και τροφές που δεν περιέχουν σπόρους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας επιτρέψει να τρώτε λευκό ρύζι, ψωμί, δημητριακά ή κράκερ. Τα πουλερικά και τα ψάρια, μπορεί να επιτραπούν σε ζωμό. Μια δίαιτα χαμηλή σε υπόλειμμα μπορεί να μην περιλαμβάνει ούτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα που περιέχουν γάλα, όπως πουτίγκες. Οι διατροφικές οδηγίες ποικίλουν, ανάλογα με τη φύση των εντερικών επιπλοκών σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.