WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μάθετε όλη την αλήθεια για τους υδατάνθρακες


14 Μαΐου 2015

82b431017e6d7f9d108df604a977ef22jkatyeta.jpg

Πολλοί έχουν δαιμονοποιήσει τους υδατάνθρακες, γι΄ αυτό προσπαθούν να τους μειώσουν ακόμα και να τους κόψουν εντελώς από τη διατροφή. Όμως, αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό, γιατί οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη διατροφή, αντιπροσωπεύουν τη πιο σημαντική πηγή ενέργειας και συμβάλουν σε πολλές λειτουργίες του σώματος.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, για να τροφοδοτήσει τους μυς και το μυαλό σας, έτσι ώστε να μπορούν να κινούνται, να σκέφτονται και να λειτουργούν σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να τους καταναλώσετε με τη μορφή της ζάχαρης, αμύλου ή ινών. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στην πιο βασική μορφή τους, τη ζάχαρη. Κάποια παραδείγματα είναι η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη), σιρόπια, γλυκά και ζαχαρούχα ποτά. Οι απλοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα, έτσι ώστε να παρέχουν μια γρήγορη έκρηξη της ενέργειας στο σώμα σας.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι τα άμυλα και οι φυτικές ίνες. Έχουν μια πιο σύνθετη χημική δομή, έτσι ώστε να χρειάζεται περισσότερο χρόνο το σώμα σας, για να τους αφομοιώσει και να τους  επεξεργαστεί. Για το λόγο αυτό, σας παρέχουν μια σταθερή δόση της ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, φρέσκα λαχανικά, φασόλια, ορισμένα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης. Και γενικά όσες τροφές περιέχουν φυτικές ίνες και η απορρόφηση τους γίνεται με αργό ρυθμό.

Ποιοι είναι καλοί και κακοί υδατάνθρακες;

Μπορείτε να σκεφτείτε ότι, οι απλοί υδατάνθρακες είναι κακοί, επειδή εκείνοι είναι που περιλαμβάνουν τα γλυκά και τη ζάχαρη. Και οι καλοί πρέπει να είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, διότι αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τα λαχανικά και τα δημητριακά. Αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πραγματικά υδατάνθρακες που είναι όλοι καλοί ή όλοι κακοί. Γι αυτό και δεν υπάρχει τέτοιος επίσημος ορισμός, αλλά υπάρχουν υδατάνθρακες που μπορεί να θεωρηθούν καλύτεροι από άλλους. Για παράδειγμα, κάποια φρούτα θεωρούνται απλοί υδατάνθρακες, αλλά είναι διαφορετικά από τις άλλες τροφές της ίδιας κατηγορίας, όπως είναι τα μπισκότα. Η αλήθεια είναι πως οι φυτικές ίνες στα φρούτα αλλάζουν τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και επιβραδύνουν τη διαδικασία της χώνεψης, «μετατρέποντάς» τους έτσι περισσότερο σε σύνθετους.

 Άρα τι είδους υδατάνθρακες θα πρέπει να τρώω;

Το σώμα σας χρειάζεται υδατάνθρακες για ενέργεια, έτσι δεν είναι ρεαλιστικό να τους εξαλείψετε εντελώς. Αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να κάνετε εξυπνότερες επιλογές τροφίμων. Μην ανησυχείτε για τον καλό ή τον κακό υδατάνθρακα και μπορείτε να αγνοήσετε ακόμη τη διαφορά μεταξύ απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Αντ' αυτού, κάντε προσεκτικές επιλογές, καταναλώνοντας υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια σε συνδυασμό με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να έχετε καλή υγεία. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγετε τις τροφές που είναι φτωχές σε θρεπτική αξία, να ελέγχετε τα επίπεδα του σακχάρου και των ινών και να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, για να λάβετε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας καθημερινά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.