WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για ένα υγιές πάγκρεας


8 Ιουνίου 2015

eating-ice-cream-big-image-2-xzoom_1422775970_1422775975καθετα.jpg

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, αλλά το πάγκρεας δεν είναι ένα από αυτά. Αυτό το περίεργο όργανο σε σχήμα αχλαδιού είναι ένας πολύτιμος αδένας για το σώμα μας. Το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά πάνω από τη σπονδυλική στήλη και παράγει μια σειρά από ένζυμα, τα οποία είναι αναγκαία για την πέψη των τροφίμων. Παράγει επίσης, την ινσουλίνη, την ορμόνη που απαιτείται για να κρατηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 200.000 άνθρωποι αναπτύσσουν οξεία παγκρεατίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος, η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Εάν η αφεθεί η παγκρεατίτιδα μπορεί να γίνει επώδυνη και να επηρεάσει τη πέψη των τροφίμων και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε ναυτία, έμετο, πυρετό, διάρροια και φούσκωμα. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να αναπτύξετε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις και να χάνετε βάρος.

Αιτίες της παγκρεατίτιδας

Όταν εμφανίζεται φλεγμονή στο πάγκρεας, υπάρχουν δύο κοινές αιτίες: οι χολόλιθοι και η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές οι αιτίες μπορεί να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα. Όσο αφορά το αλκοόλ η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε ώρες ή έως και δύο ημέρες μετά από μεγάλη κατανάλωση.

Άλλες αιτίες της οξείας παγκρεατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα
  • Τα υψηλά επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα
  • Κοιλιακό τραυματισμό που βλάπτει τα πάγκρεας
  • Ορμονικές ανωμαλίες
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως στεροειδή και οιστρογόνα
  • Ιογενής λοίμωξη
  • Γενετικές ανωμαλίες του παγκρέατος

Πρόληψη Παγκρεατίτιδας:

Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να προστατεύσετε το πάγκρεας σας και να μειώσει τον κίνδυνο για παγκρεατίτιδα

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Αν δεν πίνετε πολύ αλκοόλ ή καθόλου, μπορείτε να προστατεύσετε το πάγκρεας από τις τοξικές επιδράσεις και να μειώσετε τον κίνδυνο για παγκρεατίτιδα. Μια σειρά από μελέτες έχουν διαπιστώσει,  ότι η υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας σε άνδρες και γυναίκες.

Να ασκείστε τακτικά και να χάσετε  το περιττό βάρος. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οξεία παγκρεατίτιδα. Όμως, χάνοντας τα επιπλέον κιλά και έχοντας ένα υγιές βάρος, οι πιθανότητες μειώνονται αρκετά. Υιοθετήστε λοιπόν μια ισορροπημένη  διατροφή και εντάξτε την άσκηση στη καθημερινότητα σας και θα διατηρήσετε την υγεία σας.

Υιοθετήστε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Οι χολόλιθοι είναι η κύρια αιτία της οξείας παγκρεατίτιδας και οι λίθοι δημιουργούνται όταν συσσωρεύεται πάρα πολλή χοληστερόλη στη χολή. Για να μειώσετε τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή, πρέπει να υιοθετήσετε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τα λιπαρά ή τα τηγανιτά, τα γλυκά, τα ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες. Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά και όχι απότομα, Διότι, όταν χάσετε γρήγορα κιλά, το συκώτι σας θα αυξήσει τη παραγωγή της χοληστερόλης και αυτό θα οδηγήσει σε κίνδυνο εμφάνιση λίθων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.