WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απρόσμενες αιτίες που παθαίνετε διάρροια


9 Ιουνίου 2015

large-1καθετα.jpg

Αν τρέχετε συνέχεια στη τουαλέτα, αλλά δεν έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, τότε σίγουρα αναρωτιέστε που οφείλεται όλο αυτό. Παρακάτω θα δείτε μερικές απροσδόκητες αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια.

Η διάθεσή σας. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την πέψη σας, που οδηγεί σε χρόνιες διάρροιες. Επίσης, όσοι έχουν ένα συνεχές άγχος είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνια διάρροια. Υπάρχει μια μεγάλη σύνδεση μεταξύ των ινών του εγκεφάλου και του εντέρου. Αν έχετε στρες το σώμα σας εκκρίνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που επιταχύνει όλες τις σωματικές λειτουργίες σας, συμπεριλαμβανομένης της πέψης σας. Αν λοιπόν μπορέσετε να μειώσετε το άγχος και τη κατάθλιψη, τότε θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε και τα συμπτώματα της διάρροιας.

Ακανόνιστες συνήθειες ύπνου. Το μεταβαλλόμενο πρόγραμμα στον ύπνο επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς σας, και το έντερο σας μπορεί να μπερδευτεί και να μη λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε διάρροιες. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, αλλά να τηρείτε και ένα πρόγραμμα στον ύπνο, ώστε να λειτουργεί σωστά το έντερο σας.

Εθισμός στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Όποτε δείτε τις λέξεις «χωρίς ζάχαρη» στην ετικέτα των τροφίμων, μπορεί να περιέχει σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Επίσης, αυτό το σάκχαρο μπορεί να βρίσκεται σε κάποια φρούτα, όπως μήλα, βερίκοκα, αχλάδια, νεκταρίνια και δαμάσκηνα. Δεν χρειάζεται όμως, να κόψετε εντελώς αυτές τις τροφές, απλά προσπαθήστε να κρατήσετε την κατανάλωση της σορβιτόλης κάτω από 5 γραμμάρια την ημέρα. Για παράδειγμα μια τσίχλα μπορεί να περιέχει 1-2 γραμμάρια, ενώ μια μερίδα αποξηραμένα βερίκοκα και ροδάκινα έχει περίπου 5 γραμμάρια ανά μερίδα.

Περίπου οι μισοί από τους αθλητές αναφέρουν συμπτώματα διάρροιας, αποκαλύπτει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Opinion. Αλλά, το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί και σε εμάς τους απλούς θνητούς. Εάν γυμνάζεστε έντονα, το σώμα σας αποσπά την παροχή αίματος από τους μύες  του εντέρου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια. Επομένως, αν κάνετε έντονη προπόνηση, να πίνετε πολλά υγρά πριν και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και να αποφεύγετε τη καφεΐνη και τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε φυτικές ίνες.

Τέλος αν διαπιστώνετε ότι η διάρροια συνεχίζεται, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε τον ιατρό σας, ώστε να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.