WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργοι παράγοντες που μειώνουν το IQ!


17 Ιουνίου 2015

502021e49660024cc209ee3b5b3ba8b5καιεθα.jpg

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος σας είναι ένα ισχυρή. Αλλά, μια πρόσφατη έρευνα έβαλε στη συζήτηση και κάποιους παράγοντες, που δεν το περιμένατε, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν πραγματικά τη νοημοσύνη σας. Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για το IQ ενός ατόμου. Όμως, μην ανησυχείτε αν έχετε ένα απλό συνάχι, γιατί η έρευνα αφορά πιο σοβαρές λοιμώξεις. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο στη Δανία διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λοιμώξεις που απαιτούσαν τη παραμονή τους στο νοσοκομείο, είχαν χαμηλότερο σκορ στα τεστ IQ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μείνει ποτέ σε ένα νοσοκομείο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην ανοσολογική απόκριση μόλυνση-φλεγμονή, που αλλάζει τον τρόπο που τα κύτταρα επικοινωνούν με τον εγκέφαλο.

Διάσειση. Εάν χτυπήσετε σοβαρά στο κεφάλι, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μνήμη σας, ειδικά αν είστε γυναίκα. Σύμφωνα με έρευνες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο στην Ταϊβάν, οι γυναίκες με ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση (όπως μια διάσειση) είχαν χαμηλότερο σκορ στα τεστ IQ, σε σχέση με εκείνες  που δεν είχαν κανέναν τραυματισμό στο κεφάλι. Οι ερευνητές υποθέτουν, ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε βλάβες του εγκεφάλου, από ό, τι οι άνδρες και μπορεί τελικά να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Αϋπνία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην The Journal of Neuroscience, χρησιμοποίησε ποντίκια, για να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της χρόνιας αϋπνίας, και έδειξε, ότι παρατεταμένοι περίοδοι μη ποιοτικού ύπνου, οδηγούν σε ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες και απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων. Χωρίς τον κατάλληλη ύπνο, οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν μπορούν να ανακάμψουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η νοημοσύνη. Επίσης, η υπερβολική κόπωση περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, στερώντας  το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.