WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να αποφύγετε τους κινδύνους του καλοκαιριού


6 Ιουλίου 2015

6fcbd57d976ba3984ca32055b62e7d6aκαθεα.jpg

Όπως πολλές άλλες εποχές του χρόνου, έτσι και το καλοκαίρι έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας και ακόμη και τη ζωή σας. Η θερμότητα δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να χαλάσει τις καλοκαιρινές σας διακοπές ή να επηρεάσει την ευημερία σας. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, μπορείτε να αντιμετωπίσετε δεκάδες άλλους κινδύνους. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να απολαύσετε αυτό το υπέροχο καλοκαίρι και να νιώσετε ελεύθερες και ευτυχισμένες.

Κλιματιστικά. Πολλοί πιστεύουν, ότι το κλιματιστικό είναι η καλύτερη λύση για την καλοκαιρινή ζέστη. Δαπανάνε πολλά χρήματα για να αγοράσουν τα πιο σύγχρονα κλιματιστικά, ώστε να διατηρήσουν τα σπίτια, τα γραφεία τους και τα αυτοκίνητα  τους δροσερά το καλοκαίρι. Αυτό με την πρώτη ματιά φαίνεται ωραία επιλογή, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Για παράδειγμα, πολλοί δεν μπορούν να είναι σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή αρχίζει και τους ενοχλεί ο λαιμός τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι ο κλιματισμός απομακρύνει την υγρασία από τον αέρα και προκαλεί θέματα υγείας, ακόμη ασκεί αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Αν έχετε οποιαδήποτε ζητήματα υγείας, καλό θα είναι να αποφεύγετε να είστε πολλές ώρες σε χώρους με κλιματισμό και να αερίζετε συχνά τα δωμάτια.

Να προσέχετε στον δρόμο. Έχω παρατηρήσει, ότι τον χειμώνα οι πιο πολλοί οδηγούν με μεγαλύτερη προσοχή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Αλλά το καλοκαίρι, λίγο η αίσθηση της ξεγνοιασιάς, λίγο η ζέστη και λίγο το ότι οι δρόμοι δεν είναι βρεγμένοι, οι περισσότεροι παραβιάζουν το όριο ταχύτητας. Επιπλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνουμε και πίνουμε πιο συχνά, από ότι το χειμώνα. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όταν οδηγούμε, να μη πιάνουμε το τιμόνι αν έχουμε πιει και να φοράμε πάντα τη ζώνη μας.

Να είστε προσεκτικοί κατά την κολύμβηση. Όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, έχουμε την τάση να περνάμε  περισσότερο χρόνο στη θάλασσα. Ακόμα και όσοι δεν ζουν κοντά στη θάλασσα, δράττουν την ευκαιρία και πηγαίνουν σε πισίνες ή στις λίμνες, για να δροσιστούν. Δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή συχνά δεν καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους του νερού και ξεχνάνε να τηρήσουν τους κανόνες ασφαλείας. Να έχετε πάντα κατά νου να μη πηγαίνετε ποτέ για κολύμπι ή καταδύσεις μόνοι σας, κυρίως αν δεν γνωρίζετε τα νερά. Επίσης, να παίρνετε πάντα μαζί σας έναν φίλο σας, για να έχετε ένα χέρι βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον,  όσοι είστε γονείς να προσέχετε τα παιδιά σας και να μη τα αφήνετε ούτε λεπτό μόνα τους, όταν βρίσκονται στο νερό.

Αφυδάτωση. Έχετε ακούσει ποτέ κάτι για την αφυδάτωση; Η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε σημαντική απώλεια των υγρών του σώματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως το καλοκαίρι λόγω ζέστης. Βέβαια το νερό είναι σημαντικό για τον οργανισμό σας όλο το χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε 8 ποτήρια υγρά την ημέρα, χωρίς να είναι απαραίτητα μόνο νερό. Μπορείτε να ενυδατωθείτε και με τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά.

Η θερμοπληξία. Η ζέστη του καλοκαιριού είναι μια πρόκληση τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας. Το σώμα σας έχει μια μοναδική ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και να προσαρμόζεται στις νέες καιρικές συνθήκες. Όμως οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία ρύθμισης της θερμοκρασίας και να προκαλέσουν θερμοπληξία. Εάν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο, τότε έχετε υψηλό κίνδυνο για να πάθετε θερμοπληξία. Ακούστε τα σήματα του σώματός σας και εάν αισθάνεστε άσχημα, θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα, γιατί η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.