WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έλεγχος διαβήτη κύησης με μια υγιεινή διατροφή


6 Ιουλίου 2015

1c2516557add8349cff64ff675cc73eekakue.jpg

Είστε έγκυος και παρατηρείτε, ότι πεινάτε συνέχεια, κουράζεστε πολύ περισσότερο από ότι συνήθως και έχετε συχνοουρία; Ενώ όλα αυτά είναι φυσιολογικά και κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, μπορούν επίσης, να είναι σημάδια διαβήτη κύησης, όπου αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ποσοστό των γυναικών που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης ανέρχεται μια στις είκοσι, κάτι που τον καθιστά μια συχνή επιπλοκή.

Ο διαβήτης κύησης συνήθως ελέγχεται στην 24-28 εβδομάδα της εγκυμοσύνης με τη καμπύλη ζαχάρου (GCT). Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν υψηλά επίπεδα, μια δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (Γ.Ο.Σ.) χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει της διάγνωσης. Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σταματάνε να είναι διαβητικές αφότου το μωρό γεννιέται, αν και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη καθώς μεγαλώνουν.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης, εφόσον:

  • Είχαν αυτή την κατάσταση σε προηγούμενες εγκυμοσύνες
  • Έχουν ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Είναι παχύσαρκες (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30)
  • Είχαν ιστορικό μιας θνησιγένειας ή ένα μωρό με γενετικές ανωμαλίες.

Επιδράσεις του διαβήτη κύησης

Ο διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί συνήθως με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, εάν ο διαβήτης της κύησης δεν ελέγχεται, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές τόσο για το μωρό όσο για τη μητέρα. Όταν υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στο αίμα της μητέρας, το μωρό πρέπει να παράγει περισσότερο ινσουλίνη  από το πάγκρεας του. Αυτό είναι δύσκολο για την ανάπτυξη του παγκρέατος του μωρού, και τελικά μπορεί να γεννηθεί με επιπλέον βάρος. Γι’ αυτό και όλες οι μελλοντικές μαμάδες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης με τη διατροφή

Εφόσον η διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιτευχθεί με τη διατροφή και μόνο, τότε πρέπει να γίνεται παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα ή των επιπέδων γλυκόζης. Για να έχετε σταθερά επίπεδα, δεν πρέπει καταρχήν να παραλείπετε τα γεύματα σας, ιδιαίτερα το πρωινό. Είναι σημαντικό να μην εξαλείψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, αλλά καλό είναι να μειώσετε τους απλούς υδατάνθρακες αντικαθιστώντας τους από τους σύνθετους, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κρατιόνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά. Επίσης, φροντίστε να έχετε μια ευρεία ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα, καλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ασκήστε, εφόσον έχετε λάβει την άδεια από τον γιατρό σας. Ήπια έως μέτρια άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα σας προετοιμάσει για τη φυσική δοκιμασία του τοκετού.

Για να είστε ασφαλείς εσείς και το μωρό σας, πρέπει να επισκέφτεστε τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας, ώστε να σας παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες. Ο διαβήτης κύσης δεν είναι μια ασθένεια που πρέπει να σας ανικοβάλει, απλά χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση από τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.