WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρπούζι: Ο βασιλιάς του καλοκαιριού!


6 Ιουλίου 2015

GTY_woman_holding_watermelon_sr_140220_16x9_608καθετα.jpg

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στη πραγματικότητα παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι το φρούτο του καλοκαιριού και όχι αδίκως. Έχει γλυκιά γεύση, είναι δροσιστικό και είναι το τέλειο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Ένα φλιτζάνι καρπούζι (152 γραμμάρια) περιέχει 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 11 γραμμάρια υδατανθράκων και 1 γραμμάριο ινών.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών και με τη προώθηση της υγείας. Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων, όπως το καρπούζι, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνει τη παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και αυξάνουν την ενέργεια και την ευεξία.

Και τα οφέλη από αυτό το ζουμερό φρούτο δεν τελειώνουν εδώ. Η βιταμίνη C που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα, όπως και στο καρπούζι, μειώνει τις πιθανότητες για άσθμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κίνδυνοι ανάπτυξης άσθματος είναι λιγότεροι σε όσους έχουν εντάξει αυτό το φρούτο στη διατροφή τους. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το καρπούζι καταπολεμάνε το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες, όπως καρκίνο.

Και επειδή τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού η ενυδάτωση είναι ακόμα πιο σημαντική, το καρπούζι μας τη προσφέρει απλόχερα μαζί με τη γλυκιά του γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αφυδάτωση. Το καρπούζι φροντίζει επίσης, το δέρμα σας, επειδή περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων αλλά και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των βλεννογόνων.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να απολαύσετε και να λάβετε τα πολλαπλά οφέλη από αυτό το δροσερό φρούτο. Και ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές, γιατί μπορείτε να φτιάξετε ένα αναζωογονητικό smoothie με καρπούζι ή να το προσθέσετε σε μια σαλάτα μαζί με δυόσμο, φρέσκια μοτσαρέλα και σπανάκι και αν τα παραπάνω σας φαίνονται πολύπλοκα, απλά απολαύστε το μόνο του!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.