WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν κοιμάστε σωστά


24 Ιουλίου 2015

d8ae15bae4a41897ed9604c51fe1756bκαθευα.jpg

Μερικοί έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι τους, όπου και αν βρίσκονται μπορούν να κοιμηθούν πολύ εύκολα. Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι τυχερή, γιατί δεν αντιμετωπίζει τις δυσάρεστες επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου. Όμως, υπάρχουν και εκείνοι που ενώ νομίζουν, ότι κοιμούνται σωστά κάθε βράδυ, στη πραγματικότητα δεν ξεκουράζονται. Για να διαπιστώσετε αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, δείτε μερικές ενδείξεις, ότι δεν κάνετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Ένα από τα σημάδια κακής ποιότητας ύπνου είναι, όταν αναζητάτε τον καφέ πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αν αντιληφθείτε ότι πίνετε καφέ συνέχεια, για να μείνετε ξύπνιοι, τότε αναζητήστε τον λόγο. Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται καφέ ή ενεργειακά ποτά καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχουν συνήθως διαταραχές στον ύπνο. Η αίσθηση ότι πρέπει να πιείτε κάτι τονωτικό, ενώ μόλις έχετε ξυπνήσει, ενδέχεται να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα.

Μήπως ενώ όλη την εβδομάδα σηκώνεστε νωρίς, όταν φτάνει το Σαββατοκύριακο δεν ξυπνάτε με τίποτα; Αν ναι, τότε αυτή η συνήθεια δεν είναι πάντα φυσιολογική, γιατί μπορεί να μη κοιμάστε σωστά το βράδυ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκει ευκαιρία να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες ύπνου. Μην επαναπαύεστε, αλλά ψάξετε να δείτε αν το βράδυ ξεκουράζεστε σωστά, ώστε να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες. Ένα άλλο σημάδι κακής ποιότητας ύπνου, είναι όταν είστε οξύθυμοι όλη την ημέρα. Αν δεν κοιμάστε καλά, υπάρχει η πιθανότητα να είστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπνηλία έχει επίδραση και στη διάθεση σας, με αποτέλεσμα να χάνετε τη ψυχραιμία σας με το παραμικρό. Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν μόνο 4,5 ώρες το βράδυ για μία εβδομάδα ανέφεραν, ότι αισθάνονταν θυμωμένοι και λυπημένοι. Όταν όμως, άρχισαν να κοιμούνται φυσιολογικά, η διάθεση τους βελτιώθηκε.

Ξυπνάτε με ξηρό στόμα, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο; Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε αλλεργίες ή μετά από κάποιο κρυολόγημα. Όμως, υπάρχει η πιθανότητα να σηματοδοτούν και μια άπνοια ύπνου, μια διαταραχή όπου παρατηρούνται διακοπές της αναπνοής, με αποτέλεσμα όταν κοιμάστε να σταματάει ξαφνικά για δευτερόλεπτα η αναπνοή σας. Και επειδή δεν πάει συνεχόμενα οξυγόνο στον εγκέφαλο, μπορεί να ξυπνάτε και να έχετε πονοκεφάλους και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, δείτε έναν ειδικό για αυτά τα θέματα, καθώς η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση του αίματος και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μήπως παρατηρείτε μια αύξηση βάρους, ενώ δεν έχετε αλλάξει τη διατροφή σας και συνεχίζετε να κάνετε άσκηση; Τότε αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη ύπνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Medicine, έδειξε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.