WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστρικό μανίκι και απώλεια κιλών


5 Αυγούστου 2015

9f622eb15a10cfd5f78d589fb4dce4bbΚΑΘΕΤΑ.jpg

Υπάρχουν κάποιες βαριατρικές επεμβάσεις, όπως το γαστρικό μανίκι, που κάνουν το στομάχι μικρότερο και βοηθάνε τους ανθρώπους με πολλά κιλά να τα χάσουν. Ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου, σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι πιο γρήγορα. Αυτό όμως εκτός από τη μείωση του βάρους, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε μεγάλες δια βίου αλλαγές στο τρόπο που τρώτε, αλλά και στα μεγέθη των μερίδων.

Εάν κάνετε το γαστρικό μανίκι, μετά από την επέμβαση θα έχετε πόνο στη κοιλιά και μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο τη πρώτη εβδομάδα. Το χειρουργείο περιλαμβάνει την αφαίρεση των δύο τρίτων του στομάχου. Το τμήμα που απομένει έχει το σχήμα μανικιού γι’ αυτό και ονομάζεται γαστρικό μανίκι. Επειδή λοιπόν, το στομάχι σας θα είναι μικρότερο, θα νιώθετε πιο γρήγορα πλήρεις, όμως, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αδειάζει και πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχετε διάρροια και τάσεις λιποθυμίας. Αυτό ονομάζεται και σύνδρομο ντάμπινγκ. Αν βλέπετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Τρώγοντας μετά την επέμβαση

Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να τρώτε μετά την επέμβαση. Για περίπου ένα μήνα συνήθως το στομάχι μπορεί να ανεχτεί μόνο μικρές ποσότητες από μαλακές τροφές και υγρά. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε, ότι οι κινήσεις του εντέρου δεν είναι τακτικές, αλλά είναι κοινό σύμπτωμα μετά την επέμβαση. Με τον καιρό θα μπορείτε να προσθέσετε στερεά τροφή, αλλά θα πρέπει να μασάτε καλά και να σταματάτε, όταν νιώσετε χορτάτοι. Αν δεν ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες, ενδέχεται να νιώθετε δυσφορία ή ναυτία και μερικές φορές να κάνετε μέχρι και εμετό. Επιπλέον, αν πίνετε πολλά υγρά υψηλής θερμιδικής αξίας, δεν μπορείτε να χάσετε βάρος. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα, να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο για να σχεδιάσετε μαζί υγιεινά γεύματα που θα σας δίνουν πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ χάνετε βάρος.

Ποιοι κάνουν γαστρικό μανίκι;

Αυτή η επέμβαση δεν ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους, αλλά για όσους έχουν ΔΜΣ (ΒΜΙ) άνω των 40 Kg/m2 με βουλιμία ή διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης, να είναι μια επιλογή όταν ο ΔΜΣ σας είναι υψηλός και απειλεί τη ζωή σας. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε, ότι το γαστρικό μανίκι δεν είναι μια στιγμιαία επέμβαση, αλλά απαιτεί ταυτόχρονα και κάποιες αλλαγές στο τρόπο ζωής, ώστε να διατηρήσετε την απώλεια των κιλών. Τέλος, δεν είναι μια επέμβαση που αφαιρεί τον λιπώδη ιστό, γιατί δεν είναι αισθητική χειρουργική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.