WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τί δείχνει το σάλιο για την υγεία σας


23 Αυγούστου 2015

9e13fb04dd6277cf769a6b4b5dd224b7καθευα.jpg

Κάθε μέρα, το σώμα σας παράγει περίπου 142 γραμμάρια σάλιου. Το σάλιο είναι ένα φυσικό απολυμαντικό του στόματος, γιατί βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των ούλων και παρέχει ουσίες που καταπολεμάνε τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας. Άρα, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, παρόλο που συνήθως δεν του δίνουμε καμία σημασία. Ενώ λοιπόν το σάλιο κρατάει το στόμα σας καθαρό, μπορεί επίσης, να παρέχει κάποιες ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο σώμα σας. Δώστε προσοχή στα παρακάτω και θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το σάλιο για την υγεία σας.

Μήπως κάποιες φορές έχετε ξηροστομία; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε εξετάστε τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε. Πάνω από 300 φάρμακα, όπως αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά, προκαλούν ξηροστομία. Αν νιώσετε το στόμα σας ξηρό, τότε να προσέξετε την υγιεινή των δοντιών σας και να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας. Εάν από την άλλη μεριά το σάλιο σας είναι λευκό και κολλώδες, τότε μπορεί να έχετε μια λοίμωξη στη στοματική κοιλότητα. Για παράδειγμα η Candida albicans είναι ένας μύκητας, που μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση στο στόμα σας και να έχετε λευκά σάλια. Αν διαπιστώσετε οτιδήποτε ανησυχητικό, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το στόμα σας έχει PH 5,5. Αν όμως, αρχίζουν τα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται, τότε το PH αλλάζει και το σάλιο σας αποκτάει μια περίεργη όξινη γεύση. Το όξινο σάλιο μπορεί να διαβρώσει τα δόντια σας και να προκαλέσει τερηδόνα. Αν όμως, τρώτε τροφές πλούσιες σε αργινίνη, όπως το κόκκινο κρέας ή τα πουλερικά, μπορεί να μειώσετε την οξύτητα και να έχετε μια ισορροπία στα βακτήρια.

Εάν το σάλιο σας είναι πικρό ή ξινό, τότε δείτε μήπως έχετε παλινδρόμηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιτρέψει στο οξύ του στομάχου να πάει προς το λαιμό σας, δημιουργώντας αυτή τη περίεργη γεύση. Εκτός από μια πικρή γεύση στο στόμα και στον λαιμό σας, το πιο κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης είναι η καούρα. Μπορεί επίσης, να παρατηρήσετε θέματα όπως κακή αναπνοή ή ναυτία. Εφόσον διαγνωστείτε με παλινδρόμηση, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να χάσετε βάρος και να αποφεύγετε κάποιες τροφές.

Όταν αναπνέουμε με τη μύτη, βοηθάμε το στόμα μας να είναι ενυδατωμένο. Αν όμως, αναπνέουμε με το στόμα, μπορεί να έχουμε μια κολλώδη γεύση και μια αφυδατωμένη στοματική κοιλότητα. Και δεδομένου, ότι το σάλιο είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, καλό είναι το στόμα σας να παραμένει ενυδατωμένο. Αν διαπιστώσετε, ότι αναπνέετε από το στόμα την ώρα που κοιμάστε, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να έχετε κάποιο θέμα υγείας, όπως άπνοια ύπνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.