4 Πράγματα που κανείς δεν σας είπε για την εμμηνόπαυση

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015
eb56f402307cad8456e944c60a751d7ekaueat.jpg

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αύξηση του βάρους, είναι μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν όμως και κάποιες αλλαγές που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε, καθώς επίσης και συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πιο εύκολη.

Η κακή χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί. Τα οιστρογόνα εκτός από τη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως έχουν και άλλες λειτουργίες, και μια από αυτές είναι η διατήρησης της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) σε χαμηλά επίπεδα και της HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη) σε υψηλά επίπεδα. Όμως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα οιστρογόνα μειώνονται, με αποτέλεσμα να αλλάζουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα καλά νέα είναι, ότι αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς θα πλησιάζεται σε αυτή τη περίοδο, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στη χοληστερόλη σας.

Μπορεί να νιώθετε λιγότερο κοινωνικές. Αν είστε ένας εξωστρεφής χαρακτήρας, μπορεί να εκπλαγείτε όταν ξαφνικά νιώθετε ότι θέλετε να μείνετε λίγο μόνες. Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος εσωστρέφειας, που σημαίνει, ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συναισθηματικές αλλαγές, που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική σας ζωή. Μην πάει το μυαλό σας, ότι έχετε κατάθλιψη. Αντ αυτού δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία να ασχοληθείτε και λίγο με τον εαυτό σας. Πριν την εμμηνόπαυση το πιο πιθανό ήταν να ήσασταν συνέχεια απασχολημένες με τα παιδιά, το σπίτι, τον σύζυγο, τις κοινωνικές επαφές και να βάζατε σε δεύτερη μοίρα την φροντίδα του εαυτού σας. Αυτή λοιπόν η περίοδος, είναι ίσως η πιο κατάλληλη, για να αρχίσετε να σκέφτεστε τι πραγματικά ευχαριστεί αποκλειστικά και μόνο εσάς.

Η εμμηνόπαυση είναι επίσης η στιγμή, που πρέπει να αλλάξετε την ενυδατική σας κρέμα. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, έχει επίπτωση και στο δέρμα σας, έτσι ώστε να προκαλείται υπερβολική ξηρότητα. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κατάλληλη για αυτή την περίπτωση. Εκτός όμως από την κρέμα, πρέπει να κρατάτε και τον εαυτό σας ενυδατωμένο από μέσα προς τα έξω. Και αυτό θα το πετύχετε αν πίνετε νερό και τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα.

Πρέπει να αλλάξετε τον τύπο της σωματικής άσκησης που κάνετε μέχρι τώρα. Όσο αφορά ό,τι στην εμμηνόπαυση αλλάζει το σώμα και αυξάνεται το σωματικό βάρος, είναι αλήθεια. Με τη μείωση των οιστρογόνων, αρχίζει να συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στη κοιλιά και αυτό το βιώνουν ακόμα και οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά. Όμως τα καλά νέα είναι, ότι αν αλλάξετε λίγο την προπόνηση που κάνατε, θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά και να ενδυναμώσετε τη μυϊκή σας μάζα.